Култура

Разследващ полицай с родопски корен написа книга за родовата памет

„Разкази от корена“ – книга за родовата памет и отколешната родопска действителност, написа разследващият полицай от София Кристина Палазова. В Смолян творбата й ще бъде представена на 24-ти юли в Клуба на дейците на културата от 18 часа, а два дни по-рано – в читалището на село Чокманово, откъдето е родът й –  от 17 часа на 22-ри юли.

За премиерата са подготвени изпълнения с каба гайда и родопски песни. 

Ето, че книгата „Разкази от корена“ пое своята първа глътка въздух в София миналия месец и вече живее свой живот, а мнозина от Вас я държат в ръцете си. Благодарна съм с цялото си сърце на всички Ви за прекрасните отзиви и подкрепа! На Здравка Евтимова за хубавите думи и опора, на Академия „Знание“, на целия екип, който ми помогна в сбъдването на първата ми книга, на семейството ми и на всички приятели, които ме накараха да си повярвам“, пише в поканата си Кристина Палазова.

На срещата тя обещава да поговорим за рода, за корените, за великата и неразгадаема Родопа планина, да си спомним за българщината в най-чист вид и за делата на праотците ни, да потърсим родовото си предназначение и своето пъзелово парченце в родовото цяло.

Символично ще отключим портата към своите скрити дарби и възможности. В книгата са застъпени темите за едни отколешни ценности и времена, за прошката, за дълга, за дадените обети и приятелство, за честолюбието. Ще поговорим за Каишев род, за духа български, който ни е съхранил през вековете. Ще дръпнем онези сребърни нишки, които ни свързват със земята българска, карат ни да усещаме живителните сили на корена“, допълва авторът.

Книгата е изцяло с благотворителна кауза.  

Средствата от продажбите й ще бъдат преведени по сметка на фондация „Искам бебе“, тъй като моята лична история преминава през борбата ми за рожби“, пояснява авторът в изявлението си.

Кристина е роден белетрист. Притежава самобитна дарба на разказвач. Тя е една от малцината, докосната от вселената, която някои наричат Бог. Талантът ѝ е искрящ, самороден и се проявява в най-силна мяра, когато тя ни подарява истории за родния си Родопски край и дълбоко човечни, красиви разкази за деца. Пише така, че ако човек живее в Аляска, в Сиатъл или в Сеул“ ще си купи билет, за да долети в България, да види с очите си местата, описани от Кристина Палазова, да срещне големите българи, които живеят в разказите ѝ. Да се поучи от твърдостта и щедростта им. Разказите на Кристина Палазова са чисти като изворите в Родопите, свежи като вятъра, който целува тази велика и неразгадаема българска планина“ – пише за нея Здравка Евтимова.

Кристина Палазова е потомка на Хаджи Ангел Ников Каишев от Чокманово – родопски родолюбец, построил втората църква в селото „Св. Архангел“.

Кристина Палазова – Димитрова е завършила „Право“ в Софийския университет през 2003 и оттогава работи като разследващ полицай в МВР. Миналата година е завършила магистратура по „Психология на здравето“ – пак в Софийския университет. 

През 2020 г. печели първо място в литературен конкурс на фондация „Арт галерия Константин“ – Франция.

През 2021 г. с разказа си „Дар от праскови“ получава наградата на „Дарик радио“ в Национален конкурс за къс разказ „Мостове“.

През 2022 г. нейни разкази са поместени в сборника „Стъпки“, сътворени по време на курс по творческо писане, воден от Здравка Евтимова.

error: Защитено Съдържание!