Режисьор от Родопския драматичен театър с номинация за „Аскеер“

Режисьорът Делян Илиев е номиниран за носител на театралната награда „Аскеер“ през 2018 г. Негово дело е постановката „Три сестри“ от Антон Павлович Чехов на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян. 

Номинацията на Делян Илиев е в категорията „Изгряваща звезда“. Единият му конкурент за наградата е Веселин Петров за ролите Труфалдино и Панталоне в „Кралят Елен” по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева – театър „Азарян“ в Националния дворец на културата. А вторият претендент е Неда Спасова за ролята на Варвара Петровна в Програма Достоевски „Изгонването на бесовете“ – „Бесове“ по Фьодор М. Достоевски, постановка Иван Добчев, театрална работилница „Сфумато“.

Пиесата „Три сестри“ е дипломна работа на Делян Илиев като режисьор. В нея участва почти целият актьорски състав на РДТ.

Премиерата на спектакъла бе точно преди една година. Тогава директорът на театъра Румен Бечев каза, че градът има голяма нужда точно от такива представления. По думите му  макар всички да казват, че творбите на Чехов са много трудни за поставяне, те всъщност са много човечни. Желанието му бе за това представление да се говори дълго.

И то се сбъдна.

Facebook Comments