150 чевермета готвят в Златоград за Гергьовден

150 печени на шиш агнета готвят в Златоград за тазгодишния Гергьовден. В най-южния родопски град се стягат за петото издание на Празника на златоградското чеверме на 5 май. Дрескодът е народна носия, без значение от коя фолклорна област на страната.

Подготовката на празника започва още предната вечер със запалването на четири огромни клади. На площта до тях „впрягат“ 150 шиша с агнешко. Когато огънят се превърне в жарава, я превозват с колички до чеверметата.

Празникът се открива с грандиозно гайдарско шествие, което започва парка и се насочва към центъра пред общината в Златоград. Там пък е сцената за изява на певци и инструменталисти.

„Ще представим за втора поредна година и народните игри на нашите баби и дядовци, за да видят децата как се се забавлявали те, когато са били малки и е нямало фейсбук и интернет. Ще представим отново традиционните ни ястия. А всеки ще може да види и опита как се бърка истинско масло от мляко. На мегдана, разбира се, ще има много песни и шеги, отново ще направи празнично шествие в народни носии и с чеверметата“, каза заместник кметът на община Златоград Елмира Угорлиева. 

Игрите, гозбите и забавленията ще са „обособени“ в пространство, оградено с плет, наподобовящо миниатюрно едновремешно селище, където облечени в носии мъже и жени ще покажат старовремски занаяти и гозби. Докато готвят и се забавляват, самодейци ще изпълнят стари народни песни от района.

В празничната програма е предвиден концерт на ФА „Родопа“. На самия Гергьовден – на 6 май на сцената до късно вечерта ще се надпяват и надиграват самодейни любителски състави и фолклорни групи.

От Етнографския ареален комплекс в Златоград вече обявиха атрактивни пакети за почивка през двата дни.

Двудневните пакети в старовремските къщи в чаршията са по 180 лв. за възрастен с две нощувки със закуски, вечеря с родопски специалитети, празнична вечеря с гергьовско агне и включени екстри като басейн, сауна, парна баня, ледено ведроползване и т.н.

В тридневните пакети цената за възрастен е 199 лв. В комплекс „Ягнево“ край Златоград пък нощувка със закуска и вечеря с гергьовско агне е 60 лв. на възрастен в двойна стая.

Facebook Comments