Режисьорът Делян Илиев: Правим постановка навън, за да улесним връщането на публиката в театъра

Решихме преди няколко месеца, при така създалата се обстановка в извънредно положение, да направим спектакъл като играем навън, за да може някак си да улесним прехода към връщането на публиката в театъра. Това заяви пред журналисти Делян Илиев – режисьор на постановката „Там, където не сме“.

Спектакълът ще се играе на каскадите пред Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян. Премиерата е на 3-ти и 4-ти юли (петък и събота), по стихове е на писателя Георги Господинов. Ако времето е лошо, ще ползва фоайето на театъра – отново на място, което не е сцена.

„Искаме да започнем навън и после – през стол, през място, за да може тази публика наесен да се върне в самата сграда. Идеята за спектакъла по едноименното стихотворение на Георги Господинов е отпреди няколко години – моя и на ръководството на театъра. Тя много пъти се отлагаше и, Слава Богу, точно сега му е момента и мястото. Така решихме да разтворим още едно крило на Родопския драматичен театър, да излезем пред него – на т.нар. site-specific theater – място, което не изисква декор. То самото е декор и спрямо него сме се опитали да направим една драматургия, която сами сме създали от разказите, романите и най-вече поезията на Георги Господинов“, допълни Илиев.

Режисьорът Делян Илиев

Режисьорът обясни, че представлението не се прави за финансов приход, а за да има, макар и в извънредна епидемиологична обстановка, култура в Смолян.

„По-добре, че сега му е дошло времето на спектакъла, – каза Илиев, защото преди години може би щях да я претупам и да я направя много по-лигаво, отколкото с помощта на тези чудесни хора. Това са актьорите от трупата на Родопския драматичен театър – Димитър Димитров, Емилия Ованесян, Атанас Найденов и Димитър Мартинов, и гост артистите Преслава Георгиева и Самуела-Ивана Церовска, която, надяваме се, нашата публика помни от „Антигона и хората“.

Разказът, избран за драматургична основа, е една история на мъж и жена, които се срещат, запознават се, случва се нещо като любов от пръв поглед, но с ясното съзнание, че трябва да се разделят след един час, без да има шанс между тях нещо да се случи. Те чакат самолет на летище.

В този един час обаче те решават да си измислят цял живот, неслучил се. Да си измислят биография отпреди да се познават и след това – да си отмъстят на случая, който ги е събрал, за да ги раздели. В тези техни фантазии, съчинения и любовни случки, са стихотворенията на Героги Господинов. Почти цялата част на поезията минава през първо влюбване, първа любовна нощ, живеене заедно, раздели, изневери.

Шестимата актьори минават през тези срещи. Непрекъснато двойките се сменят, минават през възрастта на случайно срещналите се двама. Останалите четирима актьори, които не са част от двойката, са в ролята на хор, който „случва“ на живо техните фантазии.