Вече са 105 с коронавирус в завода за авточасти в Смолян

 

Регистрираните нови случаи на Ковид-19 през изминалото денонощие са девет в област Смолян. От тях по един е в Смолян, два в Доспат и по три в Мадан и Рудозем, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Четири случая са свързани със завода за производство на автомобилни части в Смолян. Трима служители са изолирани в дома под наблюдение на личен лекар. Общо случаите на коронавирус в завода станаха 105.

14-годишно дете с диагноза пневмония се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. То е позитивно като контактно на родител, работещ в предприятието.

Още три от новорегистрираните случаи са хоспитализирани в лечебни заведения. Двама от тях са с диагноза пневмония в болниците в Смолян и Девин. Един е настанен в МБАЛ – Гоце Делчев. Двама новозаразени са под 14-дневна карантина в дома.

Във връзка с нарастващия брои на случаите на коронавирус в региона областният управител Недялко Славов вчера проведе среща с шефовете на  РЗИ д-р Мими Кубатева, МБАЛ – Смолян д-р Марин Даракчиев, ОД МВР Смолян старши комисар Николай Димов, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари в региона и на Центъра за спешна медицинска помощ-Смолян.

Според последните данни от РЗИ, случаите за област Смолян са 328, след установеното огнище в завода за производство на авточасти в Смолян.

Като причина за възникване на огнище в него д-р Кубатева посочи късната откриваемост при първите заразени, които са ходили на работа и при контакта с колектива са предали инфекцията.

„Затова е важно да бъде проявявана отговорност и при наличие на симптоми хората да се свързват и консултират с личните си лекари“, посочи тя.

Областният управител отправи призив към работодателите да спазват стриктно противоепидемичните мерки в производствените предприятия, в заведенията за обществено хранене и местата за настаняване, в обществения и специализирания транспорт за персонала.

По време на заседанието бяха обсъдени алгоритъмът, координацията и взаимодействието между доболничната, болничната и спешната медицинска помощ с цел да се осигури адекватна помощ на всички заразени.

Пациентите трябва да бъдат насочени към домашно или болнично лечение в зависимост от състоянието им, като трябва да се избегне прекомерното натоварване на лечебните заведения и най-вече на областната болница, чийто капацитет за поемане на тежки и усложнени случаи трябва да бъде съхранен, сочат от администрацията на областния управител.

Разпространението на епидемията е с дифузен характер според мнението на епидемиолозите, затова лечебните заведения в региона – областната болница и общинските в Девин, Мадан и Златоград, трябва да са готови да осигурят помощ на пациенти с коронавирусна инфекция, нуждаещи се от хоспитализация.

Болните от общините Мадан и Рудозем ще бъдат насочвани към общинската болница в Мадан, тези от Девин, Борино и Доспат – към болницата в Девин, а лечебното заведение в Златоград ще поема случаите от Неделино и Златоград. Областната болница ще поема пациенти от Баните, Смолян и Чепеларе, както и всички усложнени форми на заболяването.