Родопчанин „съхрани“ застрашената Пангалова къща с татуировка 

Родопчанин татуира на ръката си застрашената от срутване Пангалова къща в смолянския квартал Райково.

На 5-ти октомври Крис Джурелов съобщи на приятелите си във Фейсбук, че е татуирал няколко символа на Родопите и Смолян – традиционна родопска къща, борчета и стръкче мурсалски чай.

„Татуираната традиционна родопска къща на рамото ми е реално съществуваща. Тя се намира в гр. Смолян, кв. Райково“, казва младежът. Той е роден и израснал в Смолян, но от известно време работи в София. 

27-годишният младеж се вдъхновил за татуировката от започналата подписка и онлайн петиция за спасяването на Пангаловата къща, чийто инициатор е читалище „Балкански просветител“.

„Внушителната Пангалова къща в смолянския квартал „Райково“ се руши пред очите ни. Някога горда и красива, сега е оставена на произвола на съдбата. Собствениците  не я поддържат, институциите нехаят, никой не полага никакви грижи за нея. Проявената небрежност към възрожденската сграда ще ни струва скъпо. Бъдещите поколения ще ни упрекнат. Затова нека я защитим, докато не е станало безвъзвратно късно! Нека обединим усилията си и да направим всичко възможно да я спасим!“, се казва в петицията.

Инициативи за спасяване на възрожденската къща, построена през 1860 г., има от доста години в квартала. Наследниците й са 17 на брой, пръснати навсякъде из страната.

Пангаловата къща в Райково

Десетилетия наред те не могат да решат какво да правят с нея. Преди време постигнали разбирателство да я продадат, но обявили огромна цена и никой не я купил.

Райковци са убедени, че младите собственици не са заинтересовани да спасят наследството на своя дядо. Затова се обръщат с призив към обществото и институциите да се погрижат емблематичната сграда да бъде съхранена за идните поколения.

Facebook Comments