Фотограф от Смолян отива в Чернобил с гайгеров брояч

За Чернобил с гайгеров брояч заминава фотографът и пътешественик Вилиян Стефанов от Смолян.

Младежът ще прекара няколко дни с експедиция от 12 фотографи от цял свят  в забранената зона на взривилата се през 1986 г. атомна електрическа централа. Оттогава град Чернобил, намиращ се до река Припят в Северна Украйна, е изоставен.

От 19 до 25 октомври Вилиан ще се изправи пред поредното за него предизвикателство. Той ще бъде част от комерсиална фотографска експедиция, в която ще участват 12 негови колеги от цял свят.

Вилиан Стефанов

Авантюристът ще посети централния площад на Чернобил, мемориала „Фукушима“, единствената действаща църква в околността, паметника на загиналите пожарникари, саркофага на атомната централа, моста на смъртта, улица „Ленин“, увеселителния парк, охладителните кули на недовършените 5-ти и 6-ти реактор и много други обекти, чиито останки ще напомнят на човечеството за призрачния кошмар, сполетял света преди повече от 30 години.

След завръщането си той смята да организира на фотоизложба с кадри от мъртвия град Чернобил.

Последното приключение на Вилиян е да прекоси родината ни от южната до северната й граница само за 25 дни.

Тръгва пеш от Родопите, плава с каяк по реки и язовири, изкачва върхове, попада в епицентъра на няколко гръмотевични бури и среща различни хора.

Представянето на книгата ще е на 17 октомври от 19,30 ч. в Клуб на пътешественика – София, ул. Сердика, 19

Върви по стъпките на диви зверове, изкачва връх Ботев сам, докато край него бушуват силни ветрове.

Почти си купува булка, докато си почива на една пейка в Кричим. Бори се с водния дух по речните пътища. Гладува, но не престава да мечтае. Бори се с речните прагове, бентове и всякакви други човешки приумици.

Пътешествието му е описано в книгата „Експедиция Речен път“. Това е една истинска история за вътрешно самоосъзнаване, преоткриване, смелост и проявена издръжливост, каквато малцина биха могли да покажат. 

Facebook Comments