Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Нови задачи за медицинските сестри в училища и детски градини

Ролята на медицинската сестра е ключова за ранното диагностициране и своевременната профилактика на различни заболявания. Това стана ясно на обучителен форум „Работата на медицинската сестра в учебни и детски заведения за превенция на хиподинамията и на гръбначните изкривявания”, съобщиха от Районната здравна инспекция.

Семинарът се проведе на 6-ти октомври в областната администрация. В него взеха участие 57 медицински сестри, а лекторите бяха от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) – София.

Новите задължения на медицинските сестри са обект на обсъждане в работна група в НЦОЗА поради предстоящи промени в Наредба 3 за  здравните кабинети в училищата и детските градини, съобщи гл. ас. д-р Красимира Костадинова.

Целта е своевременно запознаване и привличане на родителите и учителите в основните профилактични мерки, касаещи подрастващите: редовни и качествени профилактични прегледи; приучаване към правилно телодържане по време на стоеж и седеж; своевременно откриване на зрителни проблеми; здравословно хранене; правилно организиран дневен режим; закаляване, игри и разходки на открито; системно занимание със спорт. 

Медицинската сестра ще е важно звено между учители, родители и лични лекари за проследяване здравословното развитие на децата и учениците. Част от нейните ангажименти ще са свързани с обучението на учителите как да подреждат учениците в клас и каква стойка при писане и четене да изискват. При необходимост тя ще насочва родителите към личните лекари за експертно мнение. На родителски срещи медицинската сестра ще трябва да ги запознава не само със здравния статус на детето, но и с действията, които трябва да се предприемат в домашни условия. Например: осигуряване добра осветеност на работното място на ученика,  провеждане на ежегоден очен преглед, редуване на учене и движение на открито,  закупуване на удобни за подрастващия обувки за ежедневна употреба и спорт.

 

„Една от най-важните профилактични мерки срещу редица хронични незаразни болести е ежедневната умерена двигателна активност“, заяви Анна Димитрова – главен експерт в НЦОЗА.

Според европейско проучване, България се нарежда сред страните, в които болшинството граждани не практикуват никакъв вид спорт. Бариерите, посочени от сънародниците ни, са различни: липса на време, много домакински задължения, липса на подкрепа от семейство и приятели, ограничени финансови възможности и липса на пригодени за целта обекти в малките населени места.

Заседналият начин на живот се нарежда на четвърто място като причина за смърт от хронични незаразни болести в световен мащаб. Специалистите са категорични, че обездвижването увеличава риска от рак на дебелото черво  и от остеопороза с до 50 %, а от рак на гърдата с 30 %.  Препоръчват ежедневно поне 30-минутно ходене пеша с умерено темпо или два пъти седмично занимание с някакъв спорт. При възможност възрастни и деца да избират забавления заедно на открито или сред природата.

Facebook Comments