Роженският събор ще обедини България за три дни

Президентът Румен Радев ще открие тазгодишния събор на Рожен в петък. За събота председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е потвърдила участие, съобщи на брифинг кметът на Смолян Николай Мелемов.

Събитието ще започне на 19-ти юли (петък) от 10.30 часа с дефиле на над 200 гайдари, с изпълнения на родопската певица Валя Балканска, гайдаря Петър Янев, а Илия Учиков ще е гайдарят на малката певица Мария Бечева от Чепеларе.

Роженските поляни ще бъдат украсени с внушителен трибагреник с площ над 7000 квадратни метра. Знамето ще се разпъне  ден преди събитието от известни български спортисти и всички, които искат да се присъединят към тях. Засега потвърждение има от биатлонистката Екатерина Дафовска, боксьора Тервел Пулев, автомобилните състезатели Крум Дончев и Павел Лефтеров, сноубордистът Радослав Янков, състезателката по борба Елица Янкова и др.

Съборът ще започне с Над 3500 изпълнители от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени. 113 певчески и инструментални групи, 107 индивидуални изпълнители, 56 танцови състава и 15 групи за народни обичаи ще се състезават. За пръв път във фолклорната програма ще вземат участие 5 фолклорни групи от бесарабски българи от Украйна.

Предвиден е конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия, за който досега са подадени 57 заявки.

Повече от 90 майстори с ръчно изработена керамика, иконопис, дърворезба, битови тъкани, бродерия, бижута, рисувана коприна, народни инструменти, звънци и чанове ще представят своите занаяти в централната зона.

Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже местните традиции, обичаи и ритуали с акцент магичната каба гайда.

На поляните ще се вдигне етно селище с македонска, северняшка, шопска и родопска махала с възстановка на къщите на бесарабските и банатските българи. Ще бъде пресъздадено хайдушко сборище, възрожденско кафене и гранична застава, каквато е имало на Рожен преди повече от век.

Първата вечер е предвиден гала-спектакъл „Рожен е България“, а в съботната е изцяло предназначена за родопските изпълнители – Валя Балканска и Петър Янев, ФА „Родопа“, „100 каба гайди“, „101 каба гайди“, „Каба Кабадайлии“ и др.

„Община Смолян не отговаря за търговската част. За нас е важно, че три дена България ще е Рожен, Рожен ще е България, че три дена медии и много наши сънародници ще дойдат и ще покажат събора, че запазваме традициите. Смятам, че това е полезно за всички, а търговците са малка част от гражданите на Смолян“, заяви кметът.

Председателят на сдружението „Рожен – наследство в бъдещето“ Симеон Караколев призова да се ползва общественият транспорт и буферните паргинги, защото паркингите на Роженските поляни са с капацитет между 17 и 20 000 места. И ако всички се насочат към поляните, ще се образуват тапи и дълги колони по трасетата към събора.

Той се оплака, че откак са окосени ливадите, диви прасета буквално разорали поляните. Пускали даже валяк да заравни терена.

Попитан дали има гаранция, че докараните на Рожен животни ще са здрави, Караколев отговори, че те ще бъдат транспортирани съгласно българското законодателство. Преди да тръгнат ще бъдат прегледани от ветеринар и ще им бъде издаден пътен лист за придвижване. Когато дойде време да ги връщат, местен ветеринар ще ги прегледа отново, обясни той.

На събора ще има поне 170 еко тоалетни, разположени в две зони, в това число и за инвалиди, около 15 мобилни бани и 80 мивки.

Има специална зона за палатков лагер и паркинг зона за над 5000 автомобила.