Румен Пехливанов: Наша фирма ще шие маски за жителите на община Рудозем

Румен Пехливанов е трети мандат кмет на община Рудозем. Потърсихме го за интервю по темата за коронавируса и начина, по който местната власт реагира на предизвикателството.

Г-н Пехливанов, обявили сте поръчка наведнъж за три градски парка, къде са те и какво смятате да се прави?

До болницата, над спортната зала и вторият площад. Предвидена е реконструкция, доста сериозно преоформяне. На кръстовището за Елховец и Чепинци, или т.нар. „Площад ІІ“ ще направим цял детски център. Пространството ще бъде оградено с висока ажурна ограда, плътно озеленяване, което да спира праха, жив плет. Вътре ще е подходящо за деца – малки, средни, големи, фитнеси на открито, площадка за ролери и скейт. За парка пред болницата сме предвидили промяна на вертикалната планировка, подходите, тротоар, защото към болницата има само автомобилен достъп. Ще се изгради подпорна стена, запазваме всички големи и красиви борове, малък шадраван, дървена беседка, алейна мрежа. На третия, който е над спортната зала, встрани от тенис корта, е предвидена рампа за детски колички и за хора с увреждания, места за отдих, паркова част. Идеята ни е на различните места в града да създадем различен тип паркови пространства, функционално разпределени. Пред болницата е основно за отдих на пациентите и техните близки. Горният площад е основно за деца и родители, а третият – над спортната зала е основно за хора, които са от онзи квартал или почиват, докато вървят игри на кортовете и игрищата.

Вие ли ангажирахте местна фирма да шие маски или си е нейна инициатива?

Ангажирах едно от местните шивашки предприятия да произведат на себестойност маски, които да бъдат достатъчни за цялото население на общината. Провокиран съм от това, че има голям недостиг на маски, а еднократните маски са доста скъпи, респективно това води до огромни разходи за хората. Ако една еднократна маска струва 1,50-2 лева и днес трябва да смените за 8 работни часа 4 маски, това е много голям разход. Затова взехме решение да бъдат трипластови от подходящ плат за многократна употреба – да могат да се перат, да се гладят. Така човек, като си купи няколко маски, може да си носи едната през деня, вечерта да си я изпере.

Каква е очакваната им цена?

Това е въпрос на сметки. Нека да видят как върви производството. Фирмата изрази желание в цената да си включи само разходите за материали и труд. След това получих обаждания и от други местни шивашки фирми, които искат да произвеждат на себестойност, но ние ще контролираме и производството, и пътя до търговските обекти, за да сме сигурни, че някой няма да ги изкупи и занесе с цел спекула в друга община. Ние сме си създали организация за нашето население. До неделя, най-късно понеделник на пазара ще има достатъчно количество многократни маски да задоволим нуждите на цялата община.

Къде ще се продават?

В аптеки и хранителните магазини, които изразят желание. Изискването ни ще е да се продават или на себестойност, или ако има надценка, тя да е на някакъв абсолютен минимум. Спекулата напоследък явно се вихри и ние решихме по този начин да я борим.

В аптеките и магазините каква е ситуацията, има ли струпване?

Спазват се ограниченията общо взето. Имаме проблем с хора, които са се завърнали от чужбина. До вчера не бяха в списък, подлежащи на задължителна карантина. Сега ние трябва да ги издирим всички, да видим кога са се върнали и да ги поставим под карантина. Имаме лица под карантина без да имат симптоми – просто са се върнали от чужбина и сами са се поставили под карантина, което е похвално.

Как бихте могли да ги издирите всички?

Създали сме необходимата организация. Кметовете и кметските наместници даже знаят в аванс всички, които са на път към родното си място. Общината ни не е много голяма, познаваме се. Имаме много ясна информация кой се прибира днес, кой след два дена, кой след три. Всички в оперативния щаб, който включва всички лични лекари, шефа на лабораторията, кметове, кметски наместници, ръководството на общината – сме създали група във Вайбър, където в реално време обменяме информация по всички тези въпроси. Имаме много ясна информация къде какво се случва.

Имате ли информация за липси в аптеките и хранителните магазини?

В цялата община дефицитни са маските, затова прибегнахме до тази мярка. Този въпрос ще бъде решен в рамките на няколко дни. След като задоволим нуждите на общината, ако фирмите решат и и им е изгодно, ще продължат да произвеждат за други клиенти. За хранителните продукти определени стоки в определен магазин свършва, но няма стока, която да е свършила във всички магазини. Всеки ден до 12 часа в щаба постъпва информация, ние се и оказваме необходимото съдействие. От днес отворихме и два телефона, на които сме създали организация възрастни и самотно живеещи, хора с увреждания, хора под карантина да им бъдат закупени и закарани до дома необходимите продукти или лекарства. Дежурен служител от общината с транспорт осъществява доставките, естествено с техни средства.

Facebook Comments