Вечерен час за цялата област, не са издирени всички контактни със заразения от Смолян

Вечерен час от 22 до 06 часа въвеждат в цялата Смолянска област заради заразения с коронавирус 40-годишен смолянчанин, стана ясно след заседанието на Областния съвет по сигурност.

Човекът се е завърнал се на 13-ти март от Лондон. Сега се изследват хора от най-близкото му обкръжение, но не само тях. Взети са проби на 17 души: двама, с които е на квартира от вчера; на трима, с които е бил в предишната квартира; на две медицински лица, които са му взели пробата на него; и на 10 служители на паспортна служба, която посетил заразеният след пристигането си.

Част от пробите са изпратени вчера, а други предстои да се изпратят. Регионалната здравна инспекция разкри денонощен телефон за сигнали – 0884 495 765, на който може да се задават въпроси 24 часа в денонощието.

Мерките от днес допълнително гарантират спазване на социална дистанция и съответно карантина на лицата, за които тя е задължителна. Считам, че в известна степен изпреварваме събитията, тъй като в следващите дни очакваме много наши съграждани, предимно от Западна Европа, да се приберат. Целта е те да бъдат изолирани по най-добрия начин и ако са заразени, да не рискуват заразяването на техните близки и тези, с които са влизали в контакт“, обясни областният управител Недялко Славов.

Заразеният с Covid-19 е маргинализирано лице, от рискова група.

Мъж на 40 години, в добро физическо състояние, но с психично заболяване от 20 години, което е утежняващ фактор. Той няма изявени признаци на инфекцията. В момента по решение на щаба е изолиран. От вчера той живее на нов адрес. На етажа, на който живее, има още две лица, които са му съквартиранти. Всички са изолирани под карантина. Предвид това, че има психично заболяване, е с осигурена охрана от полицията, за да не напуска дома и да спазва стриктно нарежданията, давани му от личния лекар. Той ще бъде прегледан и лекуван и от психиатър“, съобщи д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция.

Тя поясни, че продължават да издирват другите контактни със заразения лица. Опасяват се обаче, че това ще е много трудно, тъй като той не е адекватен, не съдейства за откриването му и не дава коректна информация за движението си между 13-ти и 16-ти март. А се е прибрал от София с автобус.

Тя призова всички, които го познават и са имали контакти с него да се обадят на телефона, обявен от РЗИ. На местата, където е посещавал, в това число и публични, също ще се издирват контактните хора.

Пристигнал е в България в петък, на 13-ти март с полет от Лондон. Преди това там е лекуван в психиатрична клиника. От полицейски служители той е установен на 16-ти, в понеделник. Виждайки го на улицата, служител от полицията провежда беседа с него. Срещата е случайна, но няма случайни неща. Той първо е болен, после е криминално проявяван и ние осъществяваме наблюдения на такива хора. Той е подал сигнал в РЗИ“, посочи ст. комисар Николай Димов – директор на ОДМВР – Смолян.

По линия на международното оперативно полицейско сътрудничество от полицията са върнали обратна информация към английските власти, че това лице е с положителна проба.

Мъжът не е попълвал декларация на митницата, връщайки се в България, защото това не се е изисквало до 18-ти март. След връщането си в Смолян е подал документи и си е получил личната карта.

Поради особеностите на неговото състояние той е настанен в квартирата с още двама човека и са поставени под денонощна полицейска охрана. Става въпрос за болен, който дава и не съвсем адекватни обяснения. Установили сме, че от София до Смолян е пристигнал с автобус. След това е бил при свои приятели на ул. Капитан Петко Войвода. От 18-ти си е наел квартира на ул. Кольо Шишманов, където е в момента. С хазяина не са имали контакт. Въпреки това е разговаряно с него, той се е поставил под доброволна карантина“, допълни Димов.

Той уточни, че на този етап още не знаят в колко часа е пътувал заразеният, за да издирят спътниците му в автобуса, тъй като не им съдейства, а и информацията, получена от него, не е адекватна.

Димов призова всички, които се връщат от чужбина, да изпълнят предписанията на Националния кризисен щаб – да се свържат с личните си лекари, да споделят за своето пътуване, да се поставят доброволно под карантина, да следят здравословното си състояние.

Facebook Comments