РЗИ в Смолян предизвиква гимназистите към живот без дим и алкохол

Регионалната здравна инспекция обяви конкурс на име СМАРТ.АРТ (don’t start) като част от дейностите по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2014 -2020 г.).

На учениците от 8-ми до 12-ти клас в област Смолян се дава възможност за творческа изява във фейсбук чрез послания в изображение и текст в две категории.

Първата е в нашумелия сред младежите с предизвикателния си хумор интернет жанр „мийм“ (или „меме“).

Във втората категория участниците могат да се изяват с „вдъхновяваща или образователна картина“, чиято идея се основава на т.нар. „вдъхновяващи цитати“, също разпространявани онлайн.

Целта е по иновативен и привлекателен начин младите хора да насърчат своите връстници в социалната мрежа и извън нея към живот без дим и алкохол, съобщи Деница Иванова – старши-експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“.

Събирането на предложенията започва на 15 октомври, а надпреварата ще се проведе чрез гласуване („лайкване“) след публикуването им на фейсбук страницата СМАРТ.АРТ (don’t start) в началото на ноември.

Победителите ще бъдат обявени на 21 ноември – Международния ден без тютюнопушене.

Предвидени са атрактивни предметни награди, насърчаващи към активен начин на живот. За повече информация относно регламента желаещите могат да посетят страницата на конкурса на адрес: facebook.com/smart.art.rzi.

В подкрепа на инициативата вече тече здравно-информационна кампания в училища на Смолян и региона. На срещите експерти на РЗИ обсъждат с ученици от 8 и 9 кл. различните рискове от употребата на цигари и наргиле, от все по-разпространените напоследък бездимни тютюневи изделия и електронни цигари (вейпове), като и от ранната употреба на алкохол сред младите хора.

Facebook Comments