В Смолян представят Българската антарктическа експедиция в изложба

Изложба, посветена на Българската антарктическа експедиция, ще бъде открита в сряда в Областна администрация – Смолян, от 17,30 часа, съобщи Мирослав Цветанов – координатор на образователната програма на Националния център за полярни изследвания към СУ „Климент Охридски“.

Цветанов е и автор на изложбата, участник в 25-тата и 26-тата Българскa антарктическa експедиция.

Смолян е градът, в който за първи път ще бъде изложена пълната експозиция от 234 фотографии, представящи природната среда, флората, фауната и работата на българските и чуждестранните учени на о-в Ливингстън.

Събитието ще бъде открито от ръководителя на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, и областния управител на Смолян Недялко Славов.
На нея ще присъстват още Драгомир Матеев – ръководител на логистика на БАЕ, и Йордан Йорданов – дългогодишен командир на Българската антарктическа база.

По време на откриването проф. Пимпирев ще представи филма на БНТ „Полярни изследователи“ с автор Мария Чернева. Филмът отразява дейността и ежедневието на българските учени на остров Ливингстън по време на завършилата по-рано тази година 27-ма Българска антарктическа експедиция.

За събитието от катедра „Геология, палеонтология и изкопаеми горива“ към Софийския университет ще бъдат представени 30 теренни образци, събирани по време на експедициите. Това са фосили на животни и растения, живели преди 145 милиона години в Антарктика.

Полуостров Рожен

Образователната програма към Националния център за полярни изследвания е с дългосрочна насоченост към учениците от основния и средния курс на обучение. Нейната цел е обединяването на младежите около една научна среда и изграждането на връзки с изтъкнати личности в областта на науката, уточнява Мирослав Цветанов.

Като част от събитието на 18 и 22.10.2019 г. ще бъдат организирани образователно-информационни срещи с учениците от гр. Смолян и областта.
Лекциите ще бъдат водени от автора на изложбата Мирослав Цветанов с екип от APECS България /Асоциация на младите полярни изследователи/в състав: Стефан Велев, Ралица Събева и Деница Апостолова.

На 18 и 22 октомври от 17,30 ч. в кинозалата на областната администрация ще бъдат прожектирани документални филми, посветени на Българската антарктическа експедиция.

Експозицията може да бъде посетена всеки работен ден между 08:00 и 18:00 ч. до 29.11.2019 г.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Областна администрация – Смолян, Български антарктически институт, Национален Център за полярни изследвания, APECS България, Министерство на образованието и науката.

Facebook Comments