С 15,5% заразени „Хроновски“ от утре работи с 50% от служителите

От утре заводът за автомобилни части в град Смолян „Хроновски БГ“ възстановява своето производство на 50%, заяви оперативният директор на компанията Костадин Христов.

В събота предприятието бе затворено за дезинфекция след като 7 служители на фирмата дадоха положителни проби за коронавирус. В петък по инициатива на работодателя започна масов скриниг на работещите в завода с PCR-тест от лабораторията на Университетска болница „Пълмед“.

До сега проби за изследване са взети на 377 души. Първите официални данни от лабораторията, изпратени до „Хроновски БГ“ днес, сочат, че 27 работници и служители са дали положителен резултат, каза Христов. Очакваме тази бройка да се увеличи, добави той.

„Работим в тясно сътрудничество с РЗИ, каза оперативният директор на „Хроновски“. Освен обявените в петък противоепидемични мерки компанията днес предприе и допълнителни за неразпространение на инфекцията. Поръчани са защитни шлемове за работниците, част от поточните линии за затворени, както и съблекалните. Служителите ще идват на работа с работно облекло и със собствен транспорт. Организираният превоз с автобуси временно се спира“, информират още от „Хроновски“.

Очаква се до 3 седмици заводът да възстанови нормалния си ритъм на работа.

Припомняме, че днес на брифинг в областната управа бе неофициално съобщено, че досега са изследвани половината служители в предприятието, като положителни са 60 проби, или 15,5% от тестовете.