Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

С 20 на сто се е увеличил потокът през ГКПП – Златоград

С 20 на сто се е увеличил потокът туристи, преминали през Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) между Златоград и Ксанти, Гърция, съобщи директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Смолян, комисар Стоян Мандаджиев.

Все повече пътуващи избират да пресекат границата през Златоград, вместо през Маказа, където периодично се образуват опашки.

„Всяка година имаме увеличение на потока през всички пунктове на българо-гръцката граница. Ежегодно отчитаме около 15 -20% увеличение. Що се касае за Златоград, тази година през там се насочват и много румънски туристи, които вече не предпочитат Маказа, предвид това че Маказа е изключително натоварен. В делничните дни няма опашки и натрупвания. Те са характерни през почивните дни, основно до обяд на изход, а следобедните часове – на вход. Това е обусловено от факта, че има изключително неритмичен трафик – около 40-50 коли наведнъж по- трудно се обслужват. Също така проблем има и с малкото на брой трасета на пункта“, коментира Мандаджиев.

Той посочи, че в последните месеци е нямало случаи с трафик на хора.

От 1 август се подготвя по плажовете край Ксанти и Авдира да патрулират съвместни екипи на полицаи от Смолян и Ксанти, за сигурността на туристите, съобщи шефът на ОД на МВР – Смолян старши комисар Николай Димов.

Димов изтъкна, че Смолянска област според статистиката е с най-добра среда за сигурност  – най-ниска престъпност и най-висока разкриваемост на престъпленията. 

Гост на празника на МВР – 5-ти юли, който структурата в Смолян отбеляза днес, бе директорът на полицейска дирекция в Ксанти Йоанис Караманлис. Той заяви, че трафикът специално през ГКПП Златоград протича нормално, макар и малко по-натоварено.

В словото си шефът на полицията в Ксанти поздрави колегите си с празника и заяви, че двете дирекции в Смолян и Ксанти си взаимодействат за ограничаване на престъпността като цяло и за облекчаване на режима по посещенията на туристите в Гърция и конкретно в района на Авдира. Караманлис поднесе символични подаръци на колегата си Димов.

Празника почетоха депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев и Хайри Садъков, кметовете на Смолян, Златоград, Рудозем, Баните, Чепеларе, Мадан, Борино, директори на институции на областно ниво и др.

„За мен е чест от името на смолянската общественост и всички колеги кметове да ви поздравя с празника и да ви благодаря за всичко което правите, защото не случайно Смолянска област се дава за пример за добро взаймодействие между институциите“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

От името на своите колеги д-р Дариткова, която е и шеф на здравната комисия в НС, поздрави всички служители за празника. Тя припомни, че когато е възникнало Министерството на вътрешните работи преди 138 години, народното здраве е било част от МВР. „Не знам дали тогава са били много успешни здравната реформа и реформата в сигурността, но искрено се надявам това партньорство да продължи“, заяви тя. Д-р Дариткова благодари за сигурността, която органите на реда гарантират в Смолян и България. 

„Предвид актуалните теми на ежедневието и честото посегателство над медици, се надявам да не ни се наложи да работим винаги заедно, но ще трябва да се справим с това предизвикателство“, подчерта д-р Дариткова.

По думите й обществените отношения непрекъснато се променят, а очакванията на обществото са много по-сериозни към представителите на властта. Затова им пожела да са здрави и все така с професионализъм да изпълняват своята мисия.

Комисар Димов е разпоредил от 10 юли във всички звена – паспортни служби, районни управления, Пътна полиция, Областната дирекция, да проверят чрез анкети дали гражданите са доволни от административното обслужване, които МВР в района осъществява.

Всеки гражданин, който има препоръки или иска да изрази недоволство. Разпоредил 3-месечен срок да се обобщава информацията.

„Всеки гражданин, който желае, ако има някакви препоръки за подобряване на обслужването или да изрази недоволство, да ги посочи. Разпоредил съм на тримесечие да се обобщава информацията, за да се коригираме, защото ние сме наясно, че винаги има какво да подобряваме и че това, което правим, не е достатъчно.“, коментира Димов.

 

Facebook Comments