Съмняват се за контрабанда със средства срещу коронавируса

На границата вече проверяват за контрабанден износ на медицински средства срещу коронавируса, съобщи главен инспектор Велин Сираков – началник на сектор „Гранични проверки“. Той участва в заседанието на Областния кризисен щаб в Смолян във връзка с появата и разпространението на COVID-19 в страната.

„Засилени са проверките както на вход, така и на изход. На вход основно наблягаме на лица, които са от рисковите групи. Те попълват анкетни карти, които сме създали необходимата организация съвместно с РЗИ да ги получават и обработват. Също така на изход имаме организация за проверка на лица и МПС за пренасяне на медицински материали, свързани с коронавируса, за да не се допусне контрабанда – незаконно изнасяне на средства и медикаменти“, посочи Сираков.

От изявленията на властите в Смолян стана ясно, че са изпратени за изследване четири проби на пациенти с вирусни пневмонии преди седмица, но досега няма резултат. Това се счита за добра новина, защото в противен случай веднага щели да бъдат уведомени.

Като мерки за защита в болниците са спрени плановите операции, женските и детските консултации и свижданията. В цялата област учениците са във ваканция до сряда включително. Детските градини навсякъде работят, с изключение на Борино, където са затворени със заповед на кмета.

„Към момента в Смолянско ситуацията е спокойна. Няма прогресия на заболявания извън обичайните стойности за сезона“, заяви областният управител Недялко Славов.

По думите му взаимодействието между институциите в областта е на много добро ниво, наблюдава се и засилена дисциплина у хората, която е в основата за успешно противодействие на вируса.

„За изминалата седмица са регистрирани 187 на 10 000 остри респираторни заболявания и грип. Това се определя като висока стойност, но е далече под епидемичната за нашата област“, заяви д-р Мими Кубатева – шеф на Районната здравна инспекция.

Тя обясни, че при тях са получени 9 карти на хора, завърнали се от Италия. Осъществена е връзка с пристигналите. Те са се свързали с личните си лекари, уведомени са за карантината, която трябва да изпълнят.

„Доброто е, че няма хора със симптоми на заразна болест. Ние сме спокойни по отношение на епидемична ситуация за грип, а и за коронавирус. Четири проби бяха изпратени от МБАЛ- Смолян за вирусни пневмонии и до момента няма резултат. При това положение ние приемаме, че резултатите са отрицателни. Това ни кара да считаме, че към момента ситуацията под контрол и е нормална за сезона“, допълни д-р Кубатева.

Препоръката към местните власти е сутрин и вечер да мият обществените места, където се събират много хора.

Изпълнителният директор на МБАЛ – Смолян, д-р Марин Даракчиев съобщи, че още преди 20 дни в болницата е доставено защитно облекло, включително очила и маски по-висок клас.

„Имаме готовност да реагираме. Дискутирали сме с РЗИ какви да са защитните мерки, на този етап ще са по-меки. Свижданията са забранени, както и плановите операции. Нашето инфекциозно отделение има капацитет да поеме евентуални случаи, към момента има свободни легла“, допълни д-р Даракчиев.