Съпругата на мъжа с коронавирус от Гьоврен и негов колега са в болница

Съпругата на 32-годишния мъж от Гьоврен, който даде положителна проба за коронавирус вчера, и негов колега от Чепеларе постъпиха в болница, съобщи на брифинг д-р Мими Кубатева – директор на Районната здравна инспекция.

Новите случаи на заразени с Covid – 19 в Смолянска област са двама млади мъже.

Единият от тях е контактен на първия положителен случай. Тоест, на 40-годишния мъж, върнал се от Англия на 13-ти март.

Оказа се, че е от квартирата, в която е пребивавал в първите дни след завръщането му. Новозаразеният е на 43 години. От снощи е започнал да кашля,  което значи, че е проявил симптоми на респираторна инфекция. Дадено му е указание да се свърже с личния лекар. Ще бъде лекуван вкъщи. Той така или иначе е под задължителна карантина и ще остане вкъщи докато се излекува. Вторият случай става въпрос пак за млад мъж, който е с диагноза пневмония и е приет на 18-ти март в инфекциозно отделение на нашата болница. Той е от Гьоврен. Имал е типични признаци на пневмония. Поради диагнозата му е взета проба. Вчера на 19-ти е изпратена в София и излиза положителна“, посочи д-р Кубатева.

Човекът вече е в подобрено състояние, но жена му от вчера обаче също има оплаквания и днес е транспортирана в Смолян за хоспитализиране.

Д-р Кубатева уточни, че всички контактни на момчето от Гьоврен ще бъдат проучени и ще бъдат поставени под задължителна карантина, какъвто е алгоритъмът в тези случи.

Те ще се наблюдават от личните лекари и когато има проявени симптоми ще бъдат лекувани и само които са тежки случи ще бъдат насочвани за хоспитализация, а леките подлежат на домашно лечение.

Изолиран в дома си под карантина е и лекарят от Девин, който е прегледал момчето от Гьоврен. Ще му бъде взета проба за изследване. Негов колега от снощи е приет в болницата, също със симптоми на дихателна инфекция. С него са работили заедно в заведение в Пампорово.

Тази сутрин закараха жената на момчето. И тя не се е чувствала добре. Баща му и майка му са под карантина. Под карантина е и още едно семейство, с което той е бил в пряк контакт – семейството на негов колега, с който е работил в Пампорово като сервитьор. Вчера дезинфекцирахме цялото село. Това са ни мерките. Който е имал пряк контакт, ще искам да се вземат проби, защото един е бил с него, после това лице отива при друг човек и се увеличават хората, които са потенциално заразени“, каза кметът на селото Шукри Саидов.

Днес за втори път пръскат селото. Специално внимание обръщат на пространствата около къщите под карантина. Кметът казва, че след като се е разбрало за положителната проба, шивашките цехове са затворили до понеделник, но ще се прецени занапред.

Вчера от Смолян са изпратени в София 25 проби на контактни със заразените. От вчера до днес картите на завърнали се в родината българи от чужбина са се увеличили от 55 на 101. Връщат се най-вече от Англия, Германия, Испания.

Инфекциозното отделение има 20 легла. В Отделението за анестезиология и интензивно лечение разполагат с 10 респиратора. Болницата има възможност да разкрие още допълнителни до 60 легла. Има двама инфекционисти, но и интернисти могат да се включат в лечението на болните.

Представител на РЗИ със защитно облекло на път към болницата.

Точно преди да започне брифинга пред Районната здравна инспекция днес журналисти станаха свидетели на спор в инспекцията с работещи от Спешна помощ в Девин. На излизане те бяха ядосани и споделиха, че са отказали да им вземат проби за коронавирус. Качиха се в линейката и с бясна скорост си заминаха.

Д-р Кубатева обясни, че те са били в контакт с пациента, който е от Гьоврен.

Бяха пратени да им вземем проби за изследване, но аз им обясних да не се притесняват, защото след като на територията на областта вече имаме констатиран случай на тази инфекция, много е вероятно да са с нея. Но дали ще са с нея или не, водещо е клиничното състояние. Ще се лекуват леките случаи вкъщи, а тежките  – болницата. Затова е безсмислено да взимаме проби. Още повече те са медицински лица. Бързо могат да се ориентират в това, което се случва с тях и да предприемат съответни мерки“, бе категорична тя.

Попитана дали трябва да са изолирани, отговори, че могат да работят с маска на лицето. „Не разполагаме с неограничен капацитет, знаете медицинските лица са на мястото си. Аз ще кажа и същото, като щаба – че трябва да се прецизира на кои контактни да се вземат проби. Проби, взети само на двудневен контакт, са фалшиво отрицателни. Безсмислено е, затова всеки случай ще бъде отделно преценяван на кой да се взема и заслужава ли да се взема проба. Няма смисъл на тези, които от вчера имат контакт, да се вземат пробите“, допълни шефката на РЗИ.

Тя уточни, че от Спешна помощ са имали контакт с болния много по-дълго. „Не само времето е от значение, важно е да имат и признаци на заболяването. Това е един от критериите за взимане на проби. Смятам, че масово проби не е нужно да се вземат.  Тези с предпазни средства могат да работят, щом са в добро състояние“, каза още тя. На въпрос дали не се притеснява, че ще напуснат, отговори, че който смята, че трябва да стои вкъщи и не може да работи, може да се оттегли и да си вземе болничен.

На въпрос дали поне за успокоение не трябваше да им вземат проби тя отсече: „Така ли се успокояват хората – само от пробите!? Пробите за успокоение ли се взимат!? Трябва ли да взимаме проби, за да се успокояваме или наистина като медици да работим и да взимаме проби там, където е необходимо!? Ако почнем масово, разбирате какво ще се случи в един момент!?“.

Facebook Comments