Със салют от руски и турски оръжия откриха тюфекчийска работилница в Златоград

Със салют от стари руски и турски оръжия откриха новата тюфекчийска (оръжейна) работилница в Златоград.

В нея ще работи реставраторът Димитър Мирчев от Батак. Той вече има толкова много поръчки, че се чуди как ще смогне да ги изпълни.

А как стрелят пушките и пищовите представиха актьори от комитет „Родолюбие“ в Пловдив. Те направиха възстановка на нападение от башибозуци над християнска къща от времето на османското иго. 

С пукотевици и викове: „Гяури, гяури, излизайте гяури“, въоръжени до зъби турски орди нахлуха в двора на Пачиловата къща.

Влязоха вътре и извадиха насила жените и децата. Стопанинът на къщата се опита да се защити с оръжие, но врагът беше със значително числено превъзходство и той падна мъртъв на калдаръма пред дома си.

Жените и децата запазиха честта и живота си. Скупчени пред къщата, те бяха освободени от дошлите хайдути.

Османлиите нападнаха къщата пред погледите и на 30 рокера от десетина държави, които минаваха през Златоград от Гърция на европейска обиколка. От Златоград те продължават към Ахелой, а след това се прибират към техните държави, каза кметът на Златоград Мирослав Янчев, който също е рокер и с мотора посрещна чужденците.

„Възстановката цели да покаже оръжията, които са се ползвали в 18-19-ти век от хайдути и турци. Това са оръжия, произвеждани в Белгия, Америка, Русия. Така ние дадохме информация за времето, в което са се ползвали тези оръжия“, разказа Александър Митушев – управител на Етнографския ареален комплекс в Златоград, по чиято идея се реализира възстановката.

В нея се използваха кремъклийки, азалийки и „Пибоди-Мартини“. 

„В по-старо време децата са ги отвличали за еничари, а жените са били или изнасилени, или убити, а къщите – ограбвани. Има саморазправа със стопанина на къщата. В случая той се съпротивляваше със своето оръжие, но беше убит“, допълни Митушев.

Батачанинът Димитър Мирчев вече се е нанесъл в новото място и казва, че много му харесва в Златоград. Дошъл е със съпругата си, която е лекар със специалности „педиатрия“ и „неонатология“.

Той от много години реставрира стари оръжия от края на 18-ти и 19-ти век. Този занаят е неговото хоби от доста години, а професията му е строителен техник. 

Майсторът бе облечен като хайдутин. В селяха (пояса –  б.а.) му бяха затъкнати множество оръжия и ножове. Посочи, че всички пищови са му скъпи, но има един, който е автентичен и по-специален – преднопълнещ пистолет, преработен от кремъчен на капсулен. 

„Все пак има реставрация по него, „целувката на времето“ си е казала думата. Реставрирал съм го в продължение на около два месеца“, допълни той.

Всичките му оръжия произвеждат изстрел. А негов преподавал е Георги Маринов – главен експерт по старинни оръжия в България, който води курсовете за оръжейни майстори в София. 

„От малък се занимавам с този занаят и нещо в него ме влече, в кръвта ми е. Честно казано не съм се учил от моите бащи или деди“, добавя Мирчев. 

„Много голямо удоволствие ми доставя да работя в Златоград, защото се срещам с много различни хора, с туристите, които проявяват интерес към това оръжие“, споделя майсторът.

Той вече има множество поръчки и се чуди как ще смогне да ги изпълни.

Вътре в работилницата има екземпляри от руско-турската война – оръжия, с които са воювали и двете страни.

Всички участници във възстановката
Facebook Comments