Деца и възрастни се надпреварваха да ядат мляко и да пият айран в Момчиловци

Близо 20 участници премериха сили за най-бързо изяждане на буркан кисело мляко и най-бързо изпиване на литър айран в Момчиловци. Млякото за състезанието бе осигурено от местни производители, а надпреварата е в рамките на фестивала на киселото мляко, който се провежда тези дни в родопското село.

В състезанието се включиха и малки и големи, заради което в последния момент бе променен регламентът. Журито реши да връчи две награди за победител – и при децата, и при възрастните.

При надпиването с айран първенци станаха 10-годишният Филип Лефтеров от Варна и Николай Иванов от София.

Най-бързо своето кисело мляко изяде Катерина Стойчева от Брестовица.

Журито присъди и награда за  Ванеса Димитрова от София при по-малките участници. Победителите получиха парични награди и рекламни материали.

Имаше и  конкурс за най-добър производител на домашно кисело мляко и за най-бързо и вкусно приготвен таратор.

Дияна Янчева се оказа най-добър майстор на закваската, а най-вкусния таратор спретна Радка Бакларова.

Преди това бе направена символична първа копка на нова ферма с мандра „Момчиловци – Брайт“. В основата й представителите на китайската компания, произвеждаща мляко с името на селото, и българските домакини написаха послание за идните поколения. 

“Тази капсула на бъдещето ще бъде заровена с този камък в основите на сградата“, обясни пред гостите от азиатската държава Иван Тодоров -председател на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай. Във вграденото послание пише следното: „Като знак на приятелство между Брайт Деъри и Момчиловци днес, в събота, на 9 септември 2017 г. бе поставено началото на създаване на мандра „Брайт Деъри – Момчиловци“. Мисията на мандра „Брайт Деъри – Момчиловци“ е чрез посланието „Киселото мляко – новият път на коприната“ да популяризира здравословния начин на живот“

Очаква се строежът  да започне напролет.

Гостите от далечната държава дадоха висока оценка за новия проект като изразиха убеждението си, че новата мандра ще привлича голям интерес на туристи от страната и чужбина, а чистата природа е още един плюс за качеството на продукта.

„Освен възможността да развиваме туризма и хотелите да се пълнят, фестивалът дава възможност за изграждане на мандра с ферма , която е само на 2 км. от самото село, една  българо-китайска инвестиция. Всеки турист може да дойде и да види как се заквасва млякото, да опита млечни продукти в демонстрационния център в мандрата. Този продукт очертава една нова възможност за развиване наподобен род туризъм в Момчиловци“, каза кметът на селото Сийка Суркова. 

Китайските гости имаха възможност лично да опитат традиционни  млечни продукти от Момчиловци. След това наблюдаваха конни състезания, които са нов елемент в празничната програма. Всеки желаещ можеше да поязди във фермата на Ивайло Данчев, а звукът на родопска гайда огласяше поляните.

Фестивалът на киселото мляко продължава и утре.

Тази вечер  ще бъде проведен  и Националният конкурс “ Кралица на киселото мляко – мис Родопи“. Фолклорна програма от Родопите ще поддържа настроението на гостите по време на фестивала.

Facebook Comments