Със съмнителна снимка БГ-ТОЛ оправдава акт на шофьор от Смолян с винетка 

Националното тол управление изпрати днес снимка на неперфорирана винетка и прессъобщение във връзка с медийни публикации за съставен акт на шофьор от Смолян, превозващ пациенти на хемодиализа. Акт, който е за неплатена такса при наличие на залепена на предното стъкло годишна винетка и касов бон от обекта на покупката, който е на стойност 97 лв.

След предоставената информация от „Национално тол управление“ към медиите, че автомобилът не е имал валидна стикер винетка, тъй като същата не е била перфорирана, в информационните агенции бе разпространена снимка с перфорирана винетка.  Считаме за редно да предоставим снимков материал, който е направен от инспекторите на НТУ спрели медицинския автомобил за проверка. Снимката е направена на 06.04.2019г. около 10:15 часа и от нея съвсем ясно се вижда, че винетката не е перфорирана. След като инспекторите установяват, че винетката не е валидна, спазвайки закона съставят Акт за установяване на административно нарушение на шофьора.  Сравнявайки двете снимки се забелязва, че винетката е разлепена и залепена отново. Инспекторите на НТУ извършват правоприлагане съгласно Закона за движението по пътищата и не превишават дадените им правомощия“, се сочи в прессъобщението на АПИ – Национално тол управление от днес.

Проверка относно автентичността на изпратената снимка обаче показа, че тя е спорна. Първо, тя е в png, a не в обичайния за цифровите изображения jpg-формат. Прекалено свита – с размер едва 280,2 КБ, което възпрепятства пълен анализ. Препратена на компютърен програмист, който от 10 години работи с НАТО-вски проекти, бе лаконичен в становището си: „Кадърът 100% не е оригинален и е редактиран“.

Но всъщност въпросът не опира в автентичността на снимката и дали винетката е разлепена и после пак залепена, а в съдържанието на акта.

В него е посочено, че на второкласен участък от републиканската пътна мрежа с. Търън – с. Средногорци водачът на 6.04.2019 г. управлява лек автомобил „Дачия Логан“ със съответния регистрационен номер като не е заплатил винетна такса. И с това шофьорът е нарушил задължението си по чл. 139, ал. 6 от ЗДвП, който казва, че водачът на пътно превозно средство е длъжен преди движение по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, да заплати съответната винетна такса.

Визираното от инспектора на Тол-полицията административно нарушение по чл. 179, ал. 3 се наказва с глоба в размер на 300 лева.

„Те не четат ли какво са писали инспекторите в акта? Те пишат, че пътувам с незаплатена винетна такса! А разликата от незаплатена такса до незалепена или неперфорирана е огромна. Те сами са посочили члена, по който наказват нарушителя. А знаете ли какви фотомонтажи могат да се правят. И аз мога да им го демонстрирам даже. На перфорираната винетка след малко мога да им изпратя снимка, че не е перфорирана. И ако е така, в акта защо не написаха: „Водачът пътува със залепена, но неперфорирана винетка, което се счита за нарушение по еди-кой си член“. А те пишат, че аз нямам никаква винетка, че не съм купил, не съм платил, а в ръцете си държат касовия бон. В същото време на мен ми казват, че винетката не им излиза в системата“, обясни водачът Фидан Павлов.

„На 15 март на Беденски бани по пътя Девин – Смолян ме спря полиция. Направиха ми пълна проверка, даже оборудването. И най-напред проверяват винетката, защото съм извън града. Там полицаите бяха трима, те да не са кьорави, та не са видели проблем с винетката ми!? Писаха ми фиш за колан – това си е мое нарушение, не го оспорвам. Но защо полицаите там не са ми съставили акт!? Да не мисли някой, че те щяха да ме пропуснат, ако винетката ми не е била изрядна!?“, гневи се водачът.

„В АПИ да си четат какво са писали служителите им, по какъв член и каква точка са ми написали акта. Аз съм писал възражение въз основа на това, което те са писали. Какво искат повече? Да им прочетат на АПИ юристите какво пише в акта ми и да им го разтълкуват – че има разлика между незаплатена такса и неперфорирана винетка, щом като е била неперфорирана“, добави водачът.

Снимка на винетката, направена от журналист.