Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Шефът на АПИ огледа срутището, проведе работно съвещание и си отиде

Шефът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов днес направи оглед на срутището по главния път между Смолян и Мадан, за което специалистите казват, че е най-мащабното на републикански път в България.

Инж. Глосов дойде в Смолян заедно с шефа на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ Михаил Рашков. На обекта бе посрещнат от директора на Областното пътно управление Костадинка Миланова, зам.-областния управител Владимир Гърбелов и зам.-кмета на Смолян Марияна Цекова. Допреди това и кметът Николай Мелемов бе на терена. 

В момента се изпълнява т.нар. аварийно укрепване на срутището. На определените от проектанта места сондират и монтират анкери с дължина от 8 до 15 метра. Впоследствие ще се слага и високоякостна мрежа. Когато приключи аварийната част, ще може да се освободи едната лента за движение. Ангажиментът на властите е това да стане до 15 септември.

В неформален разговор инж. Глосов каза, че за дейностите по аварийното укрепване и изграждането на обходния път през Влахово АПИ е подала искане за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Той допълни, че Агенцията е очаква одобрение за аварийни обекти по републиканските пътища в цялата страна за около 10 млн. лв. А на фирмите, които сега работят по срутището, им се плаща по действащия договор за пътно поддържане.

Шефът на АПИ отказа официално изявление пред медиите, като изтъкна, че не е дошъл в Смолян да дава изявления, а да свърши работа, за да се отвори пътят. 

Докато представители на институции и медии изчакваха да дойдат експертите от АПИ, каската на един от алпинистите се изхлузи и се изтърколи на пътя. Отдолу я вързаха на въже, за да си я изтегли, но докато той се преместваше по стръмния склон, за да поеме въжето, се подхлъзна и падна на скалата. Алпинистът бързо се окопити, изправи се отиде да си издърпа каската.

След работно съвещание, проведено със заинтересованите институции и фирми, Глосов отиде да види терена на по-новото срутище – на главния път между Смолян и Пловдив, близо до разклона за село Забърдо. Рискът там е да се затвори за дълго време и основната връзка между двете области. За него вече неофициално се говори, че е по-опасно от това между Смолян и Мадан.

По време на работното съвещание от „Трейс“ – една от двете фирми в консорциума с договор за пътно поддържане в област Смолян, заявили, че ще се справят до 15 септември да отворят едната лента за движение, за да не обикалят хората през обходния път през есента и зимата.

Facebook Comments