Шествие в Смолян за най-българския празник – на жаждата за знания

Хилядно шествие по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост, премина днес от стария до новия център на Смолян. В него се включиха ученици, просветители, родители, малчугани от детските градини, граждани.

Празнично шествие по булевард „България“ под звуците на химна „Върви, народе възродени“ отбеляза най-светлия български празник – на жаждата за знания.

То бе предвождано от създадения миналата година Трети ученически гвардейски отряд на Гимназията с преподаване на чужди езици „Иван Вазов“ в Смолян.

В първите му редици бяха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, д-р Красимир Събев, кметът на Смолян Николай Мелемов, началникът на РУО в Смолян Мария Семерджиева, представители на различни институции, общински съветници.

Инициативата за шествието за втора поредна година е на община Смолян и организирано съвместно с Регионалното управление на образованието.

В Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ бяха връчени годишните награди на община Смолян. Отличени бяха и първенците в конкурса „Родна реч, омайна, сладка…”.

30 просветни дейци бяха отличени за постижения в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.

„В тежките исторически моменти образованието, училището и науката са помогнали на нацията ни да се съхрани и оцелее през вековете“, заяви кметът Николай Мелемов.

Той изказа своята благодарност към радетелите за просвета и култура в Смолян и посъветва учениците да знаят своя род и език, за да вървят възродени към светли бъднини.

Facebook Comments