Сиракът Илия Савов от Смолян бе обявен за достоен българин

Сиракът от Смолян Илия Савов бе обявен за достоен българин на церемония в София днес. Той получи наградата си от Добрина Чешмеджиева – журналист от БНТ, а събитието и номинацията е на вестник „24 часа.

„30 пъти в 30 различни медии може да сте видели историята на Илия, не е за вярване. Най-хубавото е, че тя е истина. Запомних неговите думи: И един лев да имам в джоба, ако намеря чужди пари, които са мечтата на някой друг и един лев да нямам в джоба си, няма да взема“. Когато вторият път е намерил чужди пари и жената му дава 100 лв., той ги дарява. Най-важното е да вярваш, че доброто ще се върне към Вас. Вие сте гордост за всяко семейство и пример за много хора“, обърна се към Илия журналистката.

„Всички истории тук са много вълнуващи. И дано има повече такива хора като нас. Както ми каза владиката Николай от Пловдив най-важното е да вярваме, че Господ бди над нас“, каза при получаването на отличието Илия.

Довечера в 20 часа той ще гостува в БНТ.

30-годишният кръгъл сирак, който не е имал щастието да каже „мамо“ е израснал в социални домове. Той на два пъти върна намерени от него големи суми пари.

С кметицата на София Йорданка Фандъкова

Илия живее в Смолян. През октомври м.г. върна портмоне с над 3000 евро, 1450 лв., 9 дебитни карти с ПИН-кодовете за тях, лична карта и шофьорска книжка на собственичката. Намерил ги в детска раница в центъра на Смолян след автомобилното шоу Smolyan Race, коетосъбираше пари за лечението на пострадалия при тежка катастрофа 24-годишен Алкан Челеби от Смолян. За благодарност жената дала 100 лв. на Илия, които той пуснал в дарителската кутия.

Година преди това младият мъж намерил на тротоар портмоне с пачка пари в близост до хранителен магазин в центъра на града. Попитал в магазина дали някой не си е загубил портмонето. В същото време дошла 80-годишна жена, която си го е познала. Възрастната жена живеела сама.

Инициативата на 24 часа и БНТ „Достойните българи“ се провежда за 18-и път. Награди получиха достойни хора, които без да искат нищо в замяна вършат добри и достойни дела.