Региона

Скиорът – емблема на Родопите, отпразнува 100 години

Магичният звук на родопски каба гайди възвести вековния юбилей на емблематичния ни съгражданин Иван Раев. По време на звученето им столетникът не спираше да се кланя и отново да даде непреходен личен пример, че пред този звук можем само да мълчим и да се преклоним.

На тържеството, организирано от близките на любимия ни вековен рожденик, присъстваха кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и председателят на Общинския съвет Екатерина Петрова, които го изненадаха с подаръци и разкошна торта със скиор.

„Ако искате да разберете защо в Чепеларе живеем до сто години, трябва да отидете при бай Иван да ви каже как трябва да се храните, как трябва да се движите, как да общувате. Чепеларе се гордеем с много неща, но ти си човекът, който винаги ни е вдъхновявал – да живеем като теб, да общуваме, да караме ски, да се разхождаме в планината, да плуваме два-три километра на ден. Благодаря ти, благодаря и на всички вас, че сте тук, защото на празник като на празник, като имаме юбиляр, а той не е случаен.“ С тези думи кметът на община Чепеларе се обърна към столетника стрико Ваньо.

„Пред всички вас, пред цяло Чепеларе, пред цяло Пампорово, се прекланям!“- заяви Иван Раев и допълни „През цялото развитие на Пампорово аз съм присъствал.“

Всички дами на неговия празник получиха цвете от негово име – кавалер и на 100 години!

Вдъхновени от духа на бай Иван, гостите на празненството извиха родопско хоро край него, начело с градоначалника. С усмивка и на крака Иван Раев духна своите 100 свещички на юбилейната торта, а всички присъстващи му пяха песента за рожден ден!

Столетникът дари на община Чепеларе златна роза, получена от министъра на туризма Мариана Николова с думите: „Предавам я на кмета на града Боран Хаджиев, който не е само кмет, но и създател на снежната икономика.“

На въпрос от медии „какво е да си на сто години“, Иван Раев отговори с усмивка:
„Сега има изкуствен интелект, аз съм естествен интелект.“

Вдъхновяваща, емоционална и изпълнена с положителни емоции бе празничната юбилейна годишнина на Иван Раев, който, шегувайки се, покани всички присъстващи на 200-годишнината си.

Горди и благодарни сме, че е наш съгражданин и му желаем здраве и спокойствие, за да ни радва с позитивизма си и още дълги години да бъде живата легенда на Чепеларе и Пампорово, казват от Чепеларе.

error: Защитено Съдържание!