Славка и Калин завоюваха първи златни медали на Спешъл олимпикс  

Вчера на снежния стадион в Рамсау (Австрия) 12-годишната Славка Стоянова от Чепеларе и Калин Георгиев (на 15 години, от Смолян) спечелиха златни медали на 50 м ски бягане класически стил в Спешъл олимпикс. Това са първите златни медали за България от Световните зимни игри‘2017, съобщиха от местната администрация.

„Спортът ме вдъхновява, кара ме да се чувствам щастлива. За мен е огромна гордост, че спечелих златен медал за България“ – сподели Славка Стоянова след финала на 50 м ски бягане.

„Мечтаех да представя страната ни на най-високо ниво. Щастлив съм, че успях да спечеля първото място и да представя България достойно!“– бяха първите думи на Калин Георгиев след финала.

Калин

„Калин и Славка доказаха, че когато дадеш всичко от себе си, нещата се получават, въпреки заледяванията по трасето. Славка показа истински дух за победа и прекрасен финален спринт, като победи само с 15 стотни. Калин взе убедителна преднина и не даде никакъв шанс на конкуренцията във финала“  – информира националният треньор на отбора по ски бягане Александър Димитров.

„Горд съм, че съм ръководител на толкова сплотена делегация. Очаквам още медали на 100 м ски бягане и 200 м бягане със снегоходки“ – сподели Емил Иванов, ръководител на националната делегация на Спешъл Олимпикс България.

До момента българската колекция от Световните зимни игри Австрия‘2017 включва 4 медала – 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов.

Да припомним, че българските атлети с интелектуални затруднения завоюваха в зимните спортове 5 медала от Нагано‘2005, 6 медала от Айдахо‘2009 и 12 от Пьонг Чанг‘2013.

Финалите за нашите атлети в ски бягането на 100 м ще бъдат на 22 март 2017 от 14:00 часа българско време на ски стадиона в Рамсау (Австрия).

Facebook Comments