Кметът на Смолян Николай Мелемов: Предлагаме на младите много видове спорт, за да не се занимават с глупости, които вредят на здравето и живота им

Г-н Мелемов, кога възобновявате ремонта на улица „Наталия“ в Смолян?

Вече е възобновен. Фирмата, която извършваше подмяна на канализацията, вече е готова. Сега трябва да асфалтираме. Очаквам в най-скоро да започне асфалтирането. Наш ангажимент е не само цялостното асфалтиране на улицата, а също така ремонт на тротоарите. По протежение на улицата ще бъдат обособени места за паркиране. Съвсем скоро улицата, заедно с двата санирани блока, направената площадка близо до моста, ще придобие съвсем различен облик.

Кога ще приключат?

Не смятам, че скоростта на работа е от голямо значение, по-важно е качеството. Асфалтовите бази заработиха вече, така че може да се асфалтира. Смятам, че до 10 дена може да завършим обекта.

Из града след края на зимата зейнаха много дупки, на места вече  са изрязани, каква част от улиците предвиждате за изкърпване?

Строителната дирекция вече е описала повредите по асфалта, имаме изпълнител и до дни започваме с изкърпването. Ако се работи в добро темпо, до две седмици трябва да изкърпим голяма част от улиците в града. Отделно в селата също ще подобрим състоянието на улиците – където може с изкърпване, а на места – с цялостно асфалтиране. Определено ще наблегнем на селата, и то на тези улици, на които живеят повече хора. Считам, че така е най-справедливо, когато съобразно възможностите, трябва да прецениш кои улици да са приоритетни. По-справедлив подход не виждам. Днес имах една делегация от Виево, от махала „Запряново“ , на която никога не е имало асфалт. Карат всичко с мулета или носят на ръце. В 21-ви век сме и ще се постараем да решим проблема, но винаги опира до пари. Това е истината. С възможностите, които имаме, се надявам тази година да подобрим състоянието на доста улици и в града, и в селата.

За качеството кой отговаря?
Общината си има контролни органи. Това е задача на строителната дирекция.  И сега при фирмата има наш представител, който наблюдава пряко работата по всички улици, на които се изрязва асфалтът. Получаваме и обратна информация, когато възникнат проблеми, за да реагираме адекватно.  Надявам се качеството да бъде на ниво, защото хората най-много от това се дразнят – когато видят, че се влагат пари в даден обект, а крайният резултат е зле свършена работа. Тогава казват, че парите са хвърлени на вятъра, и с право.

Какви средства са предвидени за тази цел?

Помните, че имаше отпуснати от предишното правителство 2,5 млн. лв. Ще използваме част от тези средства. Първото възлагателно писмо е за 35 600 лв. Ще се работи на етапи.

Какви строителни дейности предстои да извърши община Смолян тази година?

Всеки момент ще бъдат обявени обществени поръчки по Оперативна програма „Региони в растеж“, за да изберем изпълнители на строителството и надзор за няколко обекта на стойност 21 млн. лева. Ще се построи блок с 35 социални жилища за нуждите на наши съграждани, които са уязвими. Предстои ремонт на четирите надлеза в Смолян. Ще реновираме дворните пространства на Шесто и Седмо училище. Ще санираме и обновим детската градина „Буратино“. Най-мащабната инвестиция ще е може би в Математическата гимназия. Там ще направим цялостен ремонт на сградите, доставка на ново оборудване. Ще изградим спортна зала, която ще се ползва от ученици и от граждани. Ще направим цялостна реконструкция на улиците „Беклийца“, „Зорница“, „Евридика“ и „Спортна“. Ще обновим детската площадка до автогарата, имаме планирана нова пешеходна алея между улиците „Снежанка“ и „Добруджа“.

Сигурно знаете, че по Норвеждата програма изпълнихме мерки по енергийна ефективност в детска градина „Родопчанче“ и ОУ „Асен Златаров“ в Райково. Неотдавна получихме втора покана за финансиране и с тези пари са предназначени за соларни инсталации в три детски градини, за саниране на детските градини в Долно Райково и до чинара в Смолян.

Общината защити проект по програма „Красива България, чрез който ще обновим лекоатлетическата писта на стадион „Септември“ в Райково, където ще изградим и фитнес площадка на открито. Ще направим постоянно игрище за плажен волейбол и ще продължим да развиваме парка за скейт борд по искане на младежите.

Това означава, че продължавате инвестициите в спорта?

Да, разбира се. Нали целта ни е такава – да дадем максимално големи възможности на подрастващите да има къде да спортуват, да изразходват енергията си за нещо смислено – да се каляват, да са здрави и жизнени, да не се занимават с глупости, които вредят на здравето и живота им. Искаме да им предложим разнообразни видове спорт. Ще разчитаме на следващото правителство да ни предостави подходяща зала, ние искаме тази на бившия Техникум по автотранспорт, да я пригодим за спортуване през зимния период. Смятаме също да ремонтираме трибуните на райковския стадион. Предвиждаме да пуснем в експлоатация сауна и допълнителни съоръжения в басейна.

Facebook Comments