Смениха цялото ръководство на ЮЦДП, Арабаджиев и Бакалов коментират

Цялото ръководство на „Южноцентралното държавно предприятие“ (ЮЦДП) в Смолян, на „Северозападно държавно предприятие” – Враца, и на „Североизточно държавно предприятие” е освободено. Това е станало днес с протоколно решение на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, съобщават от аграрното ведомство.

ЮЦДП е най-голямото горско предприятие в България с 28 държавни горски стопанства и 7 държавни ловни стопанства. То стопанисва държавни горски територии в четири области – Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска. Общата площ е 860 572 ха, като държавните горски територии заемат 717 192 ха, или 83.3 на сто.

С постовете си от днес се разделят дългогодишният управител на ЮЦДП Ботьо Арабаджиев и останалите членове на Управителния съвет – Николай Янчев и Венцислав Чолаков. Справка в Търговския регистър сочи, че тандемът Арабаджиев, Янчев и Чолаков са с преподписани договори за управление съвсем наскоро – на 13-ти април. Ботьо Арабаджиев преди това се е явявал на конкурс за нов 5-годишен период и го е спечелил, се сочи в сайта на МЗХ.

За управител, според съобщението на МЗХ, е назначен Здравко Бакалов. Заедно с него в Управителния съвет на ЮЦДП влиза Николина Чолакова – главен счетоводител на „Чечосан“ ЕООД (фирмата на служебния областен управител Стефан Сабрутев). Чолакова има и свои частни фирми, като ЕТ „Баланс – Николина Чолакова“, „Рудитрейд“ ЕООД, „Рудитрейд А ЕН“ ЕООД, в ръководството е на Съюза на счетоводителите в Смолян. Вещо лице е към Окръжния съд по прогнозиране и планиране на икономическата система. Третият е Александър Нейчев – син на бивш зам.-областен управител на Смолян (до 2008 г.) от Неделино Неделино Красимир Нейчев (БСП). Александър Нейчев е бил зам.-кмет на Неделино, а сега е финансов директор в централата на БСП – на ул. „Позитано“ 20.

Аз недоумявам каква е причината за освобождението ми. При всички положения не вярвам да е политическа, защото не съм изявен защитник на определена партия. Аз съм назначен като професионалист, а не като политик. В ЮЦДП съм 11-та година, с прекъсване от една година по времето на правителството на Орешарски. Явно нещата се повтарят. Не знам какви са мотивите, ще трябва да ги прочета. Още не съм си получил заповедта. Обадиха ми се от министерството и ми съобщиха, че освобождават целия борд, но първо от медиите разбрах“, заяви инж. Ботьо Арабаджиев.

Той планира да заведе дело срещу МЗХ и да протестира освобождението си.

Смятам да водя дело, защото се имам за успешен директор за тези години. Винаги съм бил на първо място в страната. Финансово предприятието е много добре обезпечено. Винаги съм изпълнявал, даже съм преизпълнявал икономическите показатели. Нямаме нарушения. Одити когато са минавали, всичко е било успешно. Не мога да си обясня как за месец и половина, откакто съм с нов договор, станах неспособен, след като от 11 години съм управлявал предприятието и то е било №1. Няма логика. Спечелих конкурс, който не беше никак проста работа. Три пъти съм се явявал. Първо по документи, вторият беше писмен – за управление на предприятието в условията на финансово икономическа криза. Последният беше устно препитване. Конкурсът беше проведен във връзка с изискванията на Закона за публичните предприятия. Много хора коментираха, че е проведен в „12 без 5“, но ние знаехме, че конкурсите предстоят, просто се забавиха заради пандемията. На конкурса имаше още един кандидат, но той не се яви на третия етап“, допълни Арабаджиев.

Приемникът на поста му инж. Здравко Бакалов е на 38 години. Роден е в Пловдив, живее в Чепеларе.

Работя в системата на горите от 2008 година без прекъсване. Преминал съм през всички длъжности – от лесничей до директор. В момента съм експерт в предприятието. Работя в ЮЦДП Смолян от осем години. Познавам цялото предприятие от-до като служители, структура, тъй като всички ми са колеги. Получих предложение от Министерството на земеделието и горите. Казаха ми, че са се спрели на неопетнени хора, с богат професионален опит. В момента съм преди завършване като задочен докторант към Института по гората към БАН.  Ще държа на професионално и открито управление на фокусния ресурс. Горите все пак са държавна собственост и касаят всеки един гражданин“, заяви Бакалов.

Той подчерта, че поема ЮЦДП с намерение за по-добро и по-професионално управление, тъй като предприятието прави тази година 10-годишен юбилей.

Има неща за подобряване, за по-открито, по-близко до хората и по-професионално управление. Досегашното ръководство е направило доста, тъй като е от  продължително време, но ние ще продължим с надграждане и подобряване на резултатите“, посочи още новият управител.