Смерч отнесе покриви на къщи, потроши коли и дървета

Стихиен вятър отнесе покриви на къщи в Смолян, потроши дървета и коли рано тази сутрин. Към 7 часа и половина над горната част на града се изви силна буря, продължила няколко минути, но с тежки последствия за няколко семейства.

Къщата на семейство Семерджиеви

„Със сина бяхме станали, щеше да тръгва на училище. Чу се много силен шум, явно тогава мина – торнадо ли е, смерч ли е, не знам. Помислих си, че нещо става с покрива. Излязох и видях на стълбището едно голямо парче ламарина. Разбрах какво е станало. Качих се на тавана и видях ужаса. Къщата е нова, даже миналата година я санирахме. Покривът си беше здрав, то се и вижда. Даже го боядисахме с боя 3 в1, за да се запази за дълго. Имах чувството, че ще изкара поне още 20 години и отгоре. Виждате, че всичко е здраво, явно някъде отдолу е подхванало и е вдигнало целия покрив, след което го е стоварило на улицата“, разказва Георги Семерджиев.

Почти целият покрив е на земята, отгоре е останало съвсем малко от него. Вляво на снимката се вижда малка част от смачканото БМВ.
Щетите от бедствието за пострадалите тепърва ще се изчислява. Вижда се и част от притиснатото Ауди.

В къщата живеят две семейства – неговото и на брат му, като братът в момента е в Германия. Третият етаж е необитаем. „Най-важното е, че няма пострадали хора“, подчерта Георги.

Той вече е подал сигнал в общината и очаква помощ, за да покрият наново триетажната им къща. „Опасявам се от времето – есен е, цяла сутрин валя, сега поспря. Вътре е почнало да се пълни с вода. Отгоре е плоча, само по стълбището се стича, но си е страшно да живееш без покрив. Не само покрива, част от стената на таванския етаж  се е откъртила. Етажът е тухлен, здрав, но е била някаква страшна сила, щом е отместила стената“, допълни стопанинът на къщата.

Падналият покрив е потрошил две коли. Притиснати са БМВ и Ауди 6-ца, купена едва това лято. Собственикът им е в Англия на работа. Съседи казват, че от БМВ-то нищо не става.

Къщата на Росица Кънчева сериозно е пострадала, даже комините са се откъртили.

 

 

„На Росица Кънчева й е паднал целият покрив – гаража, комините и всичко им е отнесено. На Ружка Ковачева също, на Миленчо на баба му къщата също, целият покрив. Хранителния магазин на Каптажа, ресторант „Рибката“.  Даже са го видели как е въртяло и се върти като фуния“, разказваха жени от квартала.

„Има свалени покриви на къщи в кв. Каптажа. Отнесен е покривът и на една плевня. Имаше паднали дървета по улица „Първи май“, които са вече отстранени от пожарните екипи, но заради това в района нямаше електричество около 40 минути. На покрива на Родопския драматичен театър има една откъсната ламарина. Днес следобед ще го ремонтират. Има доста  паднали камъни по пътната мрежа. Екипите разчистват навсякъде. За около 30-40 минути движението между Стойките и Широка лъка се извършваше в едната лента, заради паднали камъни. Вече са отстранени, движението е възстановено. В Мадан, на ул. „Република“ един блок има наводнени изби, изпомпани са вече от екип на пожарната. Имаме скъсан далекопровод между Широка поляна и района на Девин, но захранването е направено по кабелен път и няма прекъсване на тока към момента. Работи се по възстановяване на далекопровода. На много места в района на Средногорци, Рудозем, Неделино по за около 15 минути е имало прекъсване на електричеството“, информира зам.-областният управител Адриан Петров.

Покривът на хранителен магазин в кв. Каптажа е на тротоара.