За 60-годишнината си ансамбъл „Родопа“ излиза пред Смолян с гала спектакъл

С гала спектакъла „Събрали са се, събрали“ излиза пред смолянчани за своя 60-годишен юбилей фолклорният ансамбъл „Родопа“. Той ще се състои на 19-ти октомври от 19 часа на амфитеатъра.

„Спектакълът ще е на открито заради епидемичната обстановка. Ще участват всичките около 60 артисти и изпълнители от ансамбъла, заедно с музикантите от духовия оркестър, който е към ансамбъл „Родопа“. Ще е с богата мултимедия, с уникално осветление. Не го правим вътре в залата, защото в нея ще могат да влязат само 300 човека, заради изискването за 50% заетост. А навън много повече хора ще могат да присъстват“, заяви зам.-областният управител Адриан Петров, който е режисьор и сценарист на представлението.

По думите му това е изцяло ново произведение, не е по подобие на „Невястата“, а е концерт-спектакъл, подготвен специално за годишнината. Продължителността му е час и половина, като е предвидена и хороводна част, за да могат и зрителите да се включат в празника.

Преди това, на 16-ти октомври, в конферентната зала на хотел „Кипарис Алфа“ ще се проведе работна среща под наслов „Проблеми и предизвикателства на професионалните фолклорни ансамбли в България“ с главните художествени ръководители на всички професионални ансамбли в България като „Пирин“, „Тракия“, „Добруджа“ и др.

„Ще дискутираме състоянието на ансамблите и средата, в която се работи в момента, финансирането и възможностите професионалните ансамбли да бъдат пререгистрирани като регионални културни институти по подобие на музея в Смолян и библиотеката – тоест, да се осигури финансиране и от държавата, и от общините, защото в момента финансовото състояние на голяма част от общините не е добро и е много трудно да издържат сами професионалните ансамбли. Те и духовите оркестри останаха единствените културни институции, които са извън държавното финансиране. Само общините ги издържат, с изключение на ансамбъл „Филип Кутев“, който е държавен“, поясни Петров.

Той посочи, че през 93-та година ансамблите били преструктурирани с постановление, с което от държавни ги направили общински.

„Общините правят каквото е възможно, но в момента нещата са доста трудни. Ако искаме те да вършат това, за което са призвани – да опазват, разпространяват и популяризират фолклора, държавата заедно с общините трябва да ги подпомага. Иначе театри – драматични, куклени, а също опери, симфонии, филхармонии – всички са към Министерството на културата, изцяло държавни структури“, каза зам.-областният, по чиято инициатива ще се състои срещата.

Очаква се освен ръководители на 11-те ансамбъла, в нея да участват представители на Съюза на музикалните дейци и на Министерството на културата.

„Идеята е „право куме в очи“ да си кажем как стоят едно към едно нещата и какво точно трябва да се направи. Най-вероятно ще бъде приета декларация, която се изпрати до комисията по култура в Народното събрание, до министъра на културата и до премиера с искане да се промени начина на финансирането им“, допълни Петров.