Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Смолян остава без детско отделение, временно

Заради липса на кадри временно затваря детското отделение в областната болница на Смолян поради невъзможност да осъществява дейност, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

За ситуацията са уведомени министърът на здравеопазването, Регионалната здравна инспекция, Районната здравно-осигурителна каса. Причината за създалата се ситуация е липса на лекари, с които да се покрие месечният график.

В графика на детското отделение се включи и председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, но без титуляр то не може да функционира.

Наскоро се пенсионираха началникът на отделението и още един лекар. Другите специалисти са в отпуск по майчинство, във временна нетрудоспособност и в полагаем годишен отпуск.

„Известен е проблемът с педиатрите в национален мащаб, като за регион Смолян в момента той е изключително тежък. През месеците декември, януари и февруари  отделението продължи да работи с лекари от други здравни заведения. Възникналата ситуация е обсъждана от Съвета на директорите. Въпреки положените  усилия и водените  разговори с голям брой педиатри, не е възможно да подсигурим достатъчен брой лекари съгласно изискванията  на медицински стандарт по педиатрия“, коментира изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев.

За спешните случаи приемното Спешно отделение продължава да работи и пациентите ще бъдат обслужвани съгласно стандарта. Тези, на които се налага стационарно лечение, ще бъдат насочвани към най-близкото лечебно заведение на територията на област Смолян с детско отделение от първо ниво на компетентност, т.е. МБАЛ в град Мадан.

Ръководството на болницата се надява с подписването на Новия рамков договор да се приложи текста от чл. 263 на НРД 2018, който дава възможност на общопрактикуващи лекари със специалност, различна от обща медицина, да сключват договор с болницата. На територията на община Смолян и областта  работят много общопрактикуващи лекари със специалист „Педиатрия“ и по този начин би било възможно да се реши проблемът при тяхно съдействие.

Ръководството на болницата изразява огромното си съжаление за създаденото неудобство за пациентите и продължава да работи за решаване на проблема.

Още през декември месец д-р Дариткова предупреди, че поради драматичен дефицит на кадри детското отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД в Смолян е изправено пред опасността да затвори врати. Тя каза, че тежки заболявания и пенсиониране на колеги доведоха до невъзможност да се покрие месечният график от останалите двама педиатри.

От свое име тя отправи призив към колегите й педиатри да се включат със своя капацитет за съхраняване на детското здравеопазване в Смолян.

Ръководството на лечебното заведение обяви, че търси педиатри и гарантира много добро заплащане, независимо от ниското остойностяване на педиатричните пътеки. Нито един педиатър обаче не отговори на призива да заработи в МБАЛ – Смолян.

След Нова година народният представител, въпреки ангажираността си в парламента и към личната й практика, се включи в графика на отделението, за да се справят с първоначалното предизвикателство.

„Болницата се нуждае от работещи педиатри, които да покрият трайно нуждата от специалисти. Проблемът е драматичен и спешен, още повече, че сме в зимен период, в който винаги заболеваемостта е по-висока“, каза тогава д-р Дариткова и призова заинтересованите й колеги да се свържат с изпълнителния директор на областната болница д-р Марин Даракчиев или да й пишат лично съобщение.

Детското отделение в МБАЛ – Смолян, затваря за първи път от съществуването й, над 40 години. Било е време в миналото даже, когато малките пациенти са се лекували в две отделения.

Преди две години отделението бе реконструирано, обновено и преоборудвано със средства от здравното ведомство, а болницата е с положителен финансов резултат от няколко години насам.

Автор: Анита Чолакова, Actualno.bg

Facebook Comments