Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Смолян събра капачки за кувьоз в Чирпан

Тонове капачки се събраха в Смолян за кувьоз на болницата в Чирпан. Кампанията продължи до края на работния ден днес. Пообед и кметът на Търън Явор Говедаров докара събраното от неговото село, съобщи София Иванова от клуб „Милосърдие“ в областния град. Тя е преподавател в Професионалната гимназия по техника и технологии. Заедно с олимпийската шампионка  по вдигане на тежести Милка Манева се ангажират със събирането и изпращането на даренията при нуждаещи се.

Това е втората кампания „Капачки за бъдеще“, в която Смолян участва. Първата беше за кувьоз в Червен бряг.

Инициатори на кампанията са Мартина Йорданова и Лазар Радков, които обявиха, че събират капачки за купване на кувьози за болниците на малки градове, защото по думите им всяко трето дете в България, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите, защото наличната  техника е на над 20 години.

„Ние първоначално предложихме апаратът да е за болницата в Смолян, но се оказа, че там си имат достатъчно, а единственият в Червен бряг бил счупен. От здравното министерство казват къде имат най-остра нужда“, обясни Иванова.

Тя е очарована от отзивчивостта на хората – от училището в Гьоврен, от Ардино дошли с три пълни с капачки коли, от Пловдив и от София също пристигали. 

„Аз им казах да не ги карат тук, а направо в София, но понеже са мои бивши ученици те казват, че когато предадат капачките при нас, са сигурни, че ще отидат където трябва. Много бивши наши ученици, много техни родители се включиха, голяма част от обществеността в Смолян. Много мило ми стана вчера. Една моя бивша ученичка е в майчинство, гледа си детето. Беше донесла капачки на дъното на една малка торбичка. И вика: „ Госпожо, аз толкова можах да събера вкъщи“. И си ги докара в училище сама, а има да гледа бебе. Разбирате ли, кое е най-милото и приятно – че една такава кауза ни обединява“, коментира София Иванова.

Доверието по думите й идва може би от това, че всичко се снима и се докладва в групата. „Обявяваме какво е събрано и колко и качваме снимки. Предаваме дарението и качваме снимки с доклад. После виждат как купеният кувьоз в Червен бряг е закаран и предоставен на болницата. Затова хората имат доверие в тази кампания“, допълва тя.

Във времето откак съществува клуб „Милосърдие“ в Смолян към него са се присъединили многобройни нови приятели. Вече питат каква ще е следващата акция.

Досега капачките са му от най-успешните акции. Но неотдавна обявиха мащабна кампания и за пет нуждаещи се семейства в село Давидково, за които събраха камион с дрехи, посуда, чаршафи, пердета, обувки, играчки и всичко необходимо за семейства с деца.

„Тогава наистина много голямо количество пратихме за там. Често събираме за нашите ромчета, за социално слаби семейства от Смолян. Но най-напред гледаме да помогнем на най-близките,тоест на хората тук“, посочи Иванова.  Сега организират пълноценен бал с тоалет, грим, прическа и маникюр за една абитуриентка, чиято майка не е добре с психичното здраве, а са три деца.

Facebook Comments