Смолянчани купуват уреди на цени като за лека кола

Група смолянчани се сдобиха с уреди за бита срещу суми, с които биха могли да си купят съвсем приличен лек автомобил втора ръка.

Старо правило в икономиката е, че една стока струва толкова, колкото някой е готов да даде за нея. И в този вид търговия няма нищо лошо, ако всичко е според закона.

Преди дни сътрудници на фирма Welmax (Велмакс Лукс), занимаваща се с търговия на електроуреди и стоки от бита, звънели на определен брой смолянчани, отправяйки им настойчиви и непоискани търговски съобщения да участват в промоция на техни продукти за бита в Дома на народната армия с обещания за много награди, съобщиха включили се в начинанието. 

Според обясненията на сътрудниците, номерата на телефоните били избирани на случаен принцип. Прозвъняванията били две или три, в зависимост дали човекът отсреща дава категоричен отговор, че ще присъства, точно с кого и точно на коя от трите презентации, писа Actualno.com.

За презентациите били обявени три начални часа в деня, определен за почистване на България, 15 септември – един преди обед, един по обед и един следобед. Продължителността на всяка от тях била около два часа. Млади и приветливи момичета и момчета посрещали гостите. Настанявали ги, залепвайки на дрехата им надпис с името на участника, за да скъсят дистанцията при общуването.

Първо била представена перяща прахосмукачка. След като показали как хубаво чисти и пере машината, сътрудничките обяснили защо не плащат за реклама в телевизиите така: „Нашата фирма реши, вместо за реклама, да насочи парите си към вас. Някой от вас ще чисти по правилния начин, как обаче ще е най-правилно да изберем на кого да дадем тази възможност, за да няма сърдити? С томбола!? Супер. Забелязахте ли, че на визитките, които преди малко ви раздадохме, в долния край има номерче? Тук номерата са от 1 до 6. Може да има двама-трима или петима с един номер. Пожелавам успех на всеки от вас!“, казала водещата.

Един от участниците в презентацията изтеглил плик с печелившия номер. Всеки със същия номер на визитката, трябвало да излезе отпред, за да чуе каква награда получава.

Според презентиращите перящата прахосмукачка е на стойност 3900 лева. Тази цена обаче е за всички останали. Само спечелилите получават огромна отстъпка от 1000 лева и за тях уредът е вече 2900 лева.

Предлага се и разсрочено плащане: „89 лева само веднъж месечно в продължение на 48 месеца, срещу което вие получавате и нашия спален комплект, който е на стойност 2500 лева, но го получавате като подарък към всичко останало. Другият вариант е 100 лева месечна вноска в продължение на 36 месеца“, обяснила водещата.

Така цената на уреда при разсрочено плащане става в единия случай 4272 лева, а в другия – 3600 лева. След тегленето на жребия неколцина се оказали печеливши.

Лек автомобил, обявен за продажба срещу 4700 лв.

Спечелилите били поканени да сключат договори за своите награди.

След подписването щастливците се връщали обратно при другите, за да участват и в разпределението на следващите награди.

Другият продукт, показан вече с видеопрезентация, била сокоизстисквачка на стойност 2500 лева. Но това пак се отнасяло за „всички останали“, защото се изтеглят нови печеливши, които получават продукта срещу отстъпка от 800 лева. Срещу сумата от 1700 лева (но без лихвите при разсрочено плащане) има и друга награда към основната – комплект кухненски ножове, масаж на седалка или матрак с възглавница.

От компанията коректно обяснявали какви са сумите и месечните вноски, ако купувачът пожелае да ги плаща разсрочено.

И доста хора от Смолян, предимно възрастни, избирали да сключат договори за „наградите“ си в момента, в който били поканени да направят това.

Позицията на Welmax

На изричен въпрос от Actualno.com какво се случва, ако спечеля от томоболата и сключа договор за разсрочено плащане – дали цената на прахосмукачката остава същата т.е. 2900 лева, отговорът е следният: „Ако сте спечелили от томболата, цената ще е 2900 лева, но при изплащане на цената изцяло, в деня на покупката. Ако е договорено разсрочено плащане пряко с продавача, отново цената ще е без оскъпяване. Нашите условия са следните – 30% при покупка, остатъкът – по договорен погасителен план. Ако обаче купувачът реши да ползва банков (стоков) кредит, тогава олихвяването е различно в зависимост от срока и условията на всяка отделна банка. Последното не зависи от нас“.

Попитани Welmax дали на въпросното събитие са събирани лични данни чрез анкетни карти – например ЕГН. „Ако е искана информация, съдържаща лични данни, то нейното предоставяне зависи изцяло от волята и съгласието на предоставящия тези данни“, гласи официално даденият отговор. 

А уточнението по въпроса с личните данни е следното: „Режимът на обработка на лични данни в ЕС, особено след влизане в сила на GDPR-регламента, не е разрешителен. Велмакс Лукс“ ЕООД е приело вътрешни правила и е осигурило условия за надлежно и законосъобразно събиране и съхранение на личните данни, с които разполага за целите на дейността си. Съществен момент в действащата регулация е този личните данни да се получават и обработват със знанието и съгласието на техния титуляр. Последното се спазва в нашата дейност“.

Какво гласи законът?

Става въпрос за Закона за защита на потребителите и по-точно клаузи в него за нелоялни търговски практики, визирани в член 68к.

Алинея 6 от него казва, че нелоялна е практиката на отправяне на настойчиви и непоискани търговски съобщения до потребителя по телефон, факс, електронна поща или всяко друго средство за комуникация от разстояние, освен в предвидените в закона случаи за изпълнение на договорно задължение и без да се нарушават разпоредбите на Закона за защита на личните данни и на чл. 6 от Закона за електронната търговия.

Алинея 8 от него казва, че нелоялна е практиката, когато се създава невярно впечатление, че потребителят вече е спечелил, ще спечели или като извършва дадено действие, ще спечели награда или друга равностойна облага, когато: а) не съществува такава награда или облага, или б) извършването на действие, свързано с искане за получаване на наградата или на друга равностойна облага, е обвързано със задължение на потребителя да заплати парична сума или да поеме някакъв разход.

Въпросът е дали в случая двете разпоредби са нарушени? Присъстващи на презентацията в Смолян смятат, че за измама не може да се говори предвид факта, че цените на продукта се обявяват, съобщават се и месечните вноски за разсрочено плащане.

Facebook Comments