Смолянчани свеждат глава пред паметта на Христина Лютова, прахът й ще бъде разпръснат над Кайнадина  

Аз и брат ми организираме поклонение пред урната с тленните останки на майка ми Христина Лютова на 12 август от 10,30 до 12,30 във фоайето на Родопския драматичен театър – Смолян, съобщи пред журналисти певицата Марияна Павлова.

Който иска от гражданите на Смолян, може да отиде и да си вземе последно сбогом с нея

„Много хора ми се обадиха в Лондон, които ми казаха: „Тя не е само ваша, тя е и наша, почетен гражданин на Смолян“. Ще има видеостена с нейни изпълнения. Ние всички ще бъдем там, след това ще разпръснем праха й над Кайнадина, каквото беше нейното последно желание. Тя обичаше Смолян, обичаше смолянчани. Последното й идване тук беше преди три години, когато прекара едно незабравимо лято“, разказа дъщеря й.

Във фоайето на театъра ще има книга, дарена от оркестър „101 каба гайди“, на която със златни букви е написано името на Христина Лютова, с Родопа планина над надписа.

Всеки, който желае, може да запише в нея спомен, свързани с нея, или просто няколко думи за сбогом, като за този кът ще бъде осигурена дезинфекция.

„Тази книга ще бъде допълнена с нейни снимки. Тя ще остане при нас като много скъп спомен и един ден, да сме живи и здрави, ще я даря на музея в Смолян, за да се помни името на майка ми. Тя беше страхотен човек, страхотна певица, страхотна личност и тя заслужава едно последно внимание“, посочи Марияна Павлова.

Миналата година тя пък бе вписана в Книгата за рекордите на Гинес като най-ниския женски глас на планетата. Съобщението дошло на 12-ти октомври по имейл.

От Книгата за Рекордите на Гинес признаха, че Марияна Павлова притежава най-ниския женски глас на планетата – си бемол на контра октава, или 57,9 херца.

„Майка ми беше най-щастливият човек. Аз не можах да се израдвам толкова, колкото майка ми. Тя скачаше вкъщи и викаше: „Ура!“.  След това аз бях в София за 25-годишнината на „Драгостин фолк“, където Стефан Драгостинов отдаде своето уважение към мен. Направихме демонстрация на тона пред публика и аз съм много горда с това. Исках първи смолянските журналисти да разберат, защото аз съм това, което съм, благодарение на това, че съм родопчанка, че съм от Смолян“, каза развълнувана певицата.

Аз имам ученици в Англия. Преподавам български фолклорен солфеж в Лондон, имам ученици, с които основния репертоар, който изграждам с тях, е родопският, защото аз съм родопчанка. В един български хор в Оксфорд също пеем български фолклор – предимно обработени песни на известни композитори. Има културен живот на българите в Англия.