Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Смолянчанин спечели концесия на плаж за 20 години с топ оферта: За 1 стотинка на чадър

37-годишният Йордан Хаджихристев – представител на „Бул Инс“ АД в град Смолян, спечели концесия на плаж в северната част на Черно море с топ оферта – за 1 стотинка на чадър.

„След проведен конкурс правителството определи „Палм Инвест“ ЕООД за концесионер на морския плаж „Бургас-север“. Договорът за концесия е за 20 години, съобщи правителствената пресслужба вчера.

През това време концесионерът се задължава да извърши инвестиции в размер на 90 000 лв. без ДДС за всяка година от срока на концесията, да организира целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж. Негов ангажимент е да изработи стратегия за развитие и популяризация, включително спортно-развлекателна и друга дейност.

Цената за ползване на чадър е от 0,01 лв. без ДДС, същата е и за шезлонг в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.

„Размерът на концесионното плащане за всяка година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане в размер на 7,03 на сто. Концесионният договор влиза в сила от 1 януари 2018 г.“, се казва още в прессъобщението.

Вчера обаче преди заседанието, с което Министерският съвет одобри да се даде на „Палм инвест“ концесията на плажа „Бургас-Север“, вицепремиерът Валери Симеонов заяви по БНТ, че той ще гласува против.

Вицепремиерът Валери Симеонов в БНТ

„Вие ме подсещате с тази концесия да Ви кажа, че тук става въпрос пак за брутално нарушение на закона. Министерство на туризма предлага да се даде концесията на класирания на трето място от гледна точка на ценово предложение. Първият предлага 640 000 лв. на година, вторият предлага 300 000 лв. Третият предлага 140 000 лева. И тръжната комисия определя, че той трябва да вземе концесията под претекста, че забележете – онова 600 000 лева било несъстоятелно. Такова финансово предложение било неизпълнимо“, каза Симеонов пред водещия Иво Никодимов.

По думите му в момента този плаж е отдаден под наем за 670 000 лева на година.

„Значи когато го даваш под наем е достоверно и изпълнимо това плащане, а когато трябва да оцениш кой дава най-висока ценова оферта, тогава него го изолираш и го декласираш. Тогава се оказва несъстоятелно и неизпълнимо това финансово предложение. Прочетох и аргументите, аз ще гласувам против даването на плажа Бургас – Север на фирма, близка до Маргините“, подчерта още Валери Симеонов.

Plamaк.bg отправи въпрос към Йордан Хаджихристев дали наистина е свързан с Маргините, на който той не пожела да отговори.

Негови познати в Смолян обаче казват, че връзка може да се намери, защото той им движел бизнеса в града. Йордан Хаджихристев е представител на „Бул Инс“ в град Смолян – застрахователна компания, която се свързва със СИК и Маргините.

Фирмата „Палм Инвест“ е негова еднолична собственост. Регистрирана е на 2-ри ноември 2016 г. с дейност концесии, търговия, хотелиерство, ресторантьорство и др. Вписаният й капитал е 10 лева. Хаджихристев е също едноличен собственик на фирмите „Кеш 5“, „Кеш 6“, „Дан Строй 2009“. Допреди няколко години е бил съдружник и управител на фирма „АКС М“ ООД.

Роденият и израснал в кв. Устово Йордан Хаджихристев, откъдето са и братята Маргини, води курсове за йога в кв. Райково, където живее сега. Набор му е единият от братята Маргини – Димитър Маринов.

Ето и подробностите за обекта, за която смолянчанинът спечели концесия:

Активната плажна площ на обекта на концесия е 78 731 квадратни метра. Това е площта, която се ползва за осъществяване на задължителните дейности, за поставяне на преместваеми обекти и за разполагане от посетителите на морския плаж на платени и неплатени (лични) плажни принадлежности. В това число влиза площта за свободно пешеходно придвижване върху територията на плажа, включително върху преместваеми пешеходни пътеки.

Площта, заета от обекти на инфраструктура е в размер на 699 кв.м и е изключена от определената активна плажна площ.

Морският плаж е с дължина на бреговата линия 1 717 метра.

Фирмата на Йордан Хаджихристев е спечелила търга на Министерството на туризма с най-висока оценка за комплексното си предложение – инвестиции, цена на шезлонг и чадър, както годишна наемна цена. Тя е с двоен резултат над останалите. На второ място в процедурата е „Крам инс” ЕООД, трети са „Уотърсайд” ЕООД.

В процедурата участваха шест фирми, а концесията постоянно бе забавяна заради жалби. Това наложи плажната ивица да бъде отдадена под наем, докато се избере концесионер, за да се обезпечи сезонът. Процедурата бе спечелена от „Съмър инвест“ ЕООД, която има 5-годишен договор, но той ще бъде анулиран, след като се подпише концесията с „Палм инвест“.

Facebook Comments