Култура

Смолянчанка спечели наградата за автентична народна носия

Над 90 участници се включиха в конкурса за автентична мъжка, женска и детска народна носия на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023. Те показаха невероятна палитра от багри, шевици, пъстри престилки, разноцветни сукмани и мъжки премени, съхранени и предавани от поколение на поколение.

Чаровната Иоанна Георгиева, на 3 години, от с. Милковица спечели първо място при автентичните детски носии. Първа награда за автентична женска народна носия получи Мария Поппалова от Смолян за наследствената родопска носия на своята баба. На второ място журито класира дошлата за първи път на Роженския събор Невенка Костадинова от Босилеград, Сърбия, която бе пременена с автентична шопска носия, характерна за западните покрайнини.  Присъдени бяха две трети места –  на Стаматка Кирилова от с. Соколово, община Балчик и на Севда Апостолова от с. Беден, община Девин.

При мъжките носии първото място отиде при Герасим Герасимов от с. Китово, община Видин, а втори стана Ивайло Михайлов от с. Блатешница.

След грандиозната родопска вечер, в която над планината екнаха стотици гайди и гласовете на най-добрите родопски изпълнители, днес „Рожен“ 2023 продължава с  фолклорния конкурс, а имената на най-добрите певци, инструменталисти и състави ще бъдат обявени в 14,00 ч.

Историческа възстановка на клубовете на Национално дружество „Традиция“ и „Родолюбие“ ще върне времето назад и ще припомни сраженията на средногорския полк на полк. Владимиров Серафимов при Алами дере, довели до Освобождението на Родопите по време на Балканската война.

На Роженските поляни и днес ще има изложение на занаяти, мобилна музейната експозиция, специализирано изложение на чистопородни животни, млечни и месни храни от фермата, кулинарни демонстрации, спектакъл на Прабългарска школа „Бага-Тур“, Детската творителница и големи празнични хора.

„Рожен“ 2023, по традиция, съчетава етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Изданието отбелязва 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“ и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

error: Защитено Съдържание!