Смятат да разкрият лаборатория за ПСР-изследвания, червен код за тревожност в Смолян

Взето е решение за разкриване на лаборатория за ПСР-изследвания в Смолян, съобщи областният управител Недялко Славов пред журналисти днес.

Смолян е на второ място в страната по брой заразени с коронавирус спрямо населението – един на 134 души население, след Благоевград (един на 129 души). По номинален брой заразени Смолян е на девето място в България – след София, Благоевград, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Добрич и Стара Загора.

От началото на пандемията положителните случаи в областта са 771, а за изминалата седмица новите случаи са 43. Излекуваните са 9 . Към момента активните са 84, излекуваните са 647, а починалите досега – 40 души.

„Седмичният ръст е значителен – от 23 на 43 през последната седмица, което формира седмичен ръст от около 87%. Това е червен код по цветните кодове за степен на тревожност, който наистина е висок. 14-дневната заболяемост се изчислява на 66 на 100 000, с което минаваме от жълт в оранжев код, което е висока степен на заболяемост. Миналата седмица бяхме с 57,7% заболяемост и бяхме в жълтия код. След 59,9% следва оранжевата зона и ние вече сме тук. Това са актуалните данни, с които разполагаме към момента. Заедно с другите показатели следва да определим риска от зараза и развитие на процеса в нашата област“, заяви д-р Мими Кубатева –  директор на Регионалната здравна инспекция.

Смъртността за миналата седмица е 3,8 на 100 000. Още един неблагоприятен факт за нашата област е, че имаме продължителен период регистриране на сравнително висок брой случаи. От направения анализ през август имаме най-висок средноседмичен брой на установените нови случаи – до 36 нови. През месец септември броят им намалява на 23 случая средно седмично.От началото на октомври обаче средноседмично са 32 случая.

„Тръгваме по общата тенденция на страната и Европа за повишаване на броя заразени. Това значи, че на този етап остава да спазваме наложените мерки, за да не се наложи въвеждане на допълнителни“, подчерта д-р Кубатева.

През седмицата от коронавирус почина общопрактикуващият лекар на маданското село Върбина. Има заразени двама учители, друг медицински персонал няма, сред социалните домове няма положителни. Болни ученици няма на този етап. Има контактни в детска градина и в училища.

„В момента на лечение в областната болница са 21 пациента. Единственото, което ни притеснява, е, че петима пациенти  са на интензивно лечение, интубирани, на механична вентилация. Други притеснения нямаме. По отношение на лабораторията, обсъждали сме тази тема и на заседание на Съвета на директорите. Предприели сме необходимите действия. В обозримо бъдеще ще разкрием такава лаборатория, ще бъде обучен наш персонал, за да бъдем в улеснение на всички жители на областта и на колегите, но още сме в самото начало“, посочи д-р Марин Даракчиев – шеф на МБАЛ в Смолян.

По думите му инвестицията в бъдещата лаборатория ще е около 30-гита хиляди лева само за оборудване, тъй като ще се създаде на територията на съществуващата в болницата лаборатория.