Спад в престъпността в Смолян – областта с най-ниска престъпност

Спад в престъпността отчитат за 2018-та година в Смолян – областта с най-ниска престъпност в страната, стана ясно на брифинг пред журналисти днес.

По време на годишния отчет, даден от директора на Областната дирекция на МВР в Смолян ст. комисар Николай Димов, присъстваха директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ (БОП) гл. комисар Ивайло Спиридонов, зам.-директорът на ГД „Гранична полиция“ ст. комисар Светослав Манолов, окръжният прокурор Тодор Деянов, председателят на Административния съд  Игнат Колчев, областният управител на Смолян Недялко Славов.

„За мен беше удоволствие да присъствам на отчет на дирекцията, която има най-високия процент разкриваемост в МВР – 72,4%. Колегите са си свършили перфектно работата и хората, които живеят на територията на Смолянска община, могат да бъдат сигурни в това“, коментира шефът на „БОП“ Спиридонов. Според него трябва да бъде направена само по-добра организация при охранителната полиция за наблюдение на криминалния контингент. Нужни са също повече инициативи за работа с деца и в училищата, за да може подрастващите да бъдат по-добре образовани при посещението си в интернет, да знаят какво не трябва да правят.

От ОД на МВР отчитат намаляване на престъпленията против собствеността с 21,2% за 2018-та в сравнение с предходната година. Криминалните престъпления са намалели с 20,2%. Запазва се характера на икономическата престъпност като водещи са документните престъпления.

През 2018 г. са регистрирани общо 14 измами по криминална линия и 8 по линия на икономиката. Шест от измамите и един опит за измама са извършени по мобилни и стационарни телефони по познатата схема – лицето се представя за полицейски служител и иска съдействие за разкриване на извършителите на измама. Всички телефонни измами са на територията на град Смолян.

Намален е броят на регистрираните пътно-транспортни произшествия с 80 броя спрямо предходната отчетна година. Леките ПТП са намалели със 77, тежките – с три, убитите са по-малко с двама, ранените са повече с осем души.

В криминогенно отношение областта е с най-ниските нива на престъпност в страната, попадаща под прага на обществената търпимост и не оказваща негативно влияние върху обществено-икономическия и социалния живот. Тоест, престъпността не е сред съществените проблеми на област  Смолян. Битовата престъпност е в ниски граници. За района не са характерни набезите и опустошаването на изоставени жилища и имоти, както и насилствени престъпления и грабежи над самотно живеещи и възрастни хора.

В Смолянско са регистрирани едва 0,6% от престъпленията в страната.

„Благодаря на директора на областната дирекция в Смолян, че са на първо място в страната. Това е предизвикателство за тях да постигат и още по-добри резултати. Чудесна работа!“, коментира зам.-шефът на „Гранична полиция“ Манолов.