Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Спешна среща в Златоград заради петиция против замърсяването на р. Върбица

Във връзка с гражданска петиция против замърсяването на р. Върбица от хвостохранилище Ерма река днес кметът на Златоград Мирослав Янчев свика спешна среща на институциите. Във форума участваха жители на Златоград, общински съветници, ръководството на „Горубсо-Златоград” АД и управителят на „ВиК“  ЕООД – Смолян, инж. Мариян Николов.
Основните въпроси, поставени от жителите на общината, бяха свързани с качеството на питейната вода и степента на нейното замърсяване от хвостохранилището при с. Ерма река, съобщиха от местната администрация.

Хората настояха да се направят анализи на водата в лаборатории, които имат капацитета да изследват пълния спектър на веществата, вредни за здравето на хората.
Кметът Янчев даде подробна информация за действията на местната власт, предприети в резултат на възникналите съмнения за промяна в качеството на водите в река Върбица. Заяви, че са извършвани няколко паралелни проби в различни акредитирани лаборатории и прочете последните резултати за състоянието на водата.

Той сподели, че за спокойствието на населението е важно да се обсъдят варианти за алтернативно водоснабдяване, както и да се приложат нови технологии за пречистване на питейната вода чрез изграждане на пречиствателна станция за питейни води.
На срещата бе поставен въпрос за качеството на изворните води, които местното население използва основно за пиене и готвене.
Анализ на тези води се прави ежегодно, като към настоящия момент се очакват резултатите от анализите на подадените вече проби от изворните води в Златоград.
Управителят на „ВиК“ увери всички присъстващи на срещата, че състоянието на питейната вода във водоснабдителната мрежа на Златоград, е приемливо, а от „Горубсо-Златоград” бяха категорични, че ежедневно се прави собствен и независим мониторинг на състоянието на хвостохранилището при село Ерма река.
Всеки, който желае, може да се запознае с официалната информация за състоянието на качеството на водите за гр. Златоград, които са публикувани на интернет страниците, в панел „Новини” на РИОСВ, БД „Източнобеломорски район”, РЗИ и ВиК – Смолян.

Повече информация за качеството на водата може да видите тук: http://www.zlatograd.bg/news_prilojenia/RZI.pdf

и тук: http://smolyan.riosv.com/main.php?module=news&object=news&action=view&nws_id=631&nws_cat_id=2

и тук: http://earbd.org/indexdetails.php?menu_id=81&elem_id=1213

и тук: http://www.rzi-smolyan.com/r.osy/cutenews/news.php?id=43

Facebook Comments