44-годишна смолянчанка стана жертва на телефонна измама, даде 27 000 лв. и 100 гр злато на мними полицаи

Смолянчанка стана жертва на телефонна измама и се раздели с 27 000 лева и около 100 грама злато. Днес около 14,15 часа в Районното управление на Смолян е получен сигнал от потърпевшата.

Към 11,30 часа днес непознат мъж се обадил на 44-годишна жена от Смолян. Представил се за полицай. Казал й, че е извършена измама и протича полицейска операция за залавянето на измамници. И уж за да бъде успешна операцията, е необходими жената да предаде парите и ценностите на полицейски служител. Жената се „вързала“ и в желанието си да им съдейства оставила паричната сума и ценностите на пейка пред жилищния блок на улица „Хан Пресиян“ – това улицата, която е паралелна на главната в Смолян.

По-късно жената разбрала, че е станала жертва на телефонна измама и незабавно сигнализирала в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

От полицията отправят следното предупреждение:

Не забравяйте, че щом получите телефонно обаждане, което е свързано с искане или даване на парична сума, вие винаги можете да затворите слушалката, да прекъснете разговора, да се свържете с близък, съсед или с полицията на безплатния телефон за спешни повиквания 112, или в директния разговор с измамника да кажете, че това е измамна схема, за която сте чували по телевизията. Това обстоятелство ще накара мошеникът да се откаже и да позвъни на друг „абонат”! Не забравяйте, че по телефона не бихте могли да пострадате, ако прекъснете разговора!

ВНИМАНИЕ!

При провеждането на полицейски операции, органите на МВР разполагат със собствени средства и няма утвърдена практика полицейските служители да искат лични парични средства и ценности от гражданите.

Един от основните „сценарии“, които използват извършителите на измами, е „ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ”. След позвъняване на домашния Ви телефон ви се представят със сериозен глас, че обаждането е от служител на МВР. Уведомяват Ви, че в близост до вашето жилище протича полицейска операция с оглед залавянето на измамници. За да има успех тя, е необходимо да хвърлите всички налични пари и ценности през прозореца – терасата или да ги предадете на мним „полицейски служител”, който е пред домо Ви. Предупреждават Ви да не се обаждате на никого, за да не развалите „полицейската операция”.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ

Веднага позвънете на телефон 112 (избира се безплатно) или уведомете най-близкото районно управление на МВР. Свържете се с близките си. Не се съгласявайте да давате никакви пари и ценности на ръка.

УВЕДОМЯВАМЕ ВИ, ЧЕ:

Трябва да бъдете наясно с особен факт в даването на пари на длъжностно лице от държавната администрация (държавни служители), най-общо се нарича подкуп, което от своя страна е престъпление от общ характер и се наказва съобразно действащото законодателство на Република България.

Facebook Comments