Спират водоподаването от река Върбица заради изтичане на хвост  

Взетите проби от вчера до момента не показват отклонение от допустимите параметри. Проби се взимат постоянно и днес. Проби се взимат от преливника и на входа на питейните кладенци в Пресека. Съдържанието на желязо,алуминий,цинк,мед са много под нормата. Съдържанието на манган е малко над горната допустима граница. Това съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. В момента той е на стената на хвостохранилището в Ерма река.

Заради замръзването на водата е затруднено нормалното функциониране на хвостохранилището. В реката изтичат води от него и тя е мътна и побеляла. Екоинспекцията в Смолян вчера разпореди спиране на обогатителната фабрика в Ерма река до нормализиране на ситуацията.

Към момента от сондажа за геотермална вода се пуска вода за да се размрази повърхностният слой на хвоста. Очаква се и специалисти от Минно-геоложкия университет да дадат становище какво да се предприеме, за да се отстрани леда от хвостохранилището.

„Поради това, че реката е оцветена в бяло е разпоредено на „В и К“- клон Златоград, да спре подаването от кладенците за питейна вода, които са на река Върбица, а подаването на питейна вода за града се извършва само от кладенците, разположени на река Неделинска. Възможни са проблеми с нормалното водоподаване. Все пак бих препоръчал днес и утре да не се използва вода от водопроводната мрежа в Златоград“, съобщава Славов.

Кметът на Кирково и областният управител на Кърджали са предупредени за възникналата ситуация, за да уведомят населението.

„Ситуацията е под контрол, няма основание за притеснения, ще ви информираме периодично за предприетите действия и резултати от пробите! Вероятно замърсяването на реката е с пясъци и мътилка!“, е написал Славов във Фейсбук.

Facebook Comments