Срамота ли са плодовете и млеката, които дават на децата в училище

Гневна смолянчанка възнегодува в социалната мрежа заради това, че за детето й получило следните храни: 5 кисели млека, три пакета кашкавал, две круши, две ябълки и един банан. Определи тази храна като „Срамота“ и написа: „Драги управници, СРАМ ме е от Вас. За пореден път доказвате колко може да се разчита на Вас“. Постави даже задача как могат да се разпределят тези продукти, за да стигнат за 20 закуски в училище, „където на децата се полага такава всеки учебен ден???“.

Публикацията бе последвана от множество коментари в същия дух, като например „Страшна излагация!!! Направо оставам без думи…“ или че за затворниците е по-обилната закуска, че „и от тук трябва да се откраднат едни парички“, както и оспорващи тезата от рода на: „Едва ли някой яде нещо по-различно от тези продукти. Бъдете благодарни и на това количество, защото можеше и без него! А тогава щяхте да бъдете още по-недоволни и „мрънкащи“.

В тази връзка шефът на ДФ „Земеделие“ в Смолян Денислав Костов направи следното уточнение:

„Схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ се администрират и финансират от Държавен Фонд „Земеделие“ и по никакъв начин не заместват ежедневното хранене на децата, което се предоставя от учебните заведения. Условието на схемите е два пъти седмично или не повече от 46 пъти в рамките на учебната година за училищния плод и не повече от 50 пъти за училищното мляко децата да получат допълнително плод/зеленчук или млечен продукт. Целта е от една страна да се формират навици при децата за здравословно хранене и същевременна подкрепа за българските производители.

Грамажът на една доставка е предварително определен в наредба и той е в интервала от 0,150кг. до 0,220кг. за доставката, включваща плод/зеленчук и максимално количество на порцията, включваща кисело мляко от 200 гр., а бяло саламурено сирене или кашкавал от 30 гр.

Има изискване в наредбата, отразено в нейния чл. 11, което гласи „Най-малко ½ от доставките на всеки заявител са: прясно пастьоризирано мляко или кисело мляко, като най-малко една доставка месечно е прясно пастьоризирано мляко.“

На територията на област Смолян оперират двама доставчици, съответно единият – на 791 деца, а другият – на 4626.

Първият доставчик до 13.03 или до въвеждане на извънредното положение в страната е осъществил 44 доставки по схемата „Училищен плод“ и 48 доставки по „Училищно мляко. Тоест на него му остават да направи по още 2 доставки до изчерпване на броя доставки по договор.

На втория доставчик му остават 4 доставки по „Училищен плод“ и 8 доставки по „Училищно мляко“.

Всеки един от Вас може сам да изчисли приблизителните грамажи на доставените продукти на единия и другия доставчик и така ще установите, че на пръв поглед малките количества продукти, които сте получили, са точно толкова, колкото е трябвало да получат децата Ви, ако не беше въведено извънредното положение и колкото са получавали когато са посещавали учебните часове“.

Facebook Comments