Стойките събра над 400 гайдари, наследници на обединителя Апостол Кисьов

Над 400 гайдари от Родопите и не само в продължение на два дни свирят в памет на Апостол Кисьов.  Той е виден родопски фолклорист, музикант и диригент, основател на оркестър „100 каба гайди“, ансамбъл за автентичен фолклор „Борика“ – с. Стойките, Детско-юношеския фолклорен ансамбъл.

За втори път в смолянското село Стойките днес и утре се провежда посветен на него национален гайдарски събор.  Той се организира от Министерство на културата, община Смолян, читалище „Пробуда 1903“ – Стойките, ГПК „Борика“ – Стойките и „Пампорово“ АД.

В двата дни със свои изяви ще участват десет състава от цялата страна, има изпълнители както на каба, така и на джура гайда. Ще се включат също гайдар от Холандия със съпругата му певица.

Мария Кисьова – снаха на бележития фолклорист и председател на местното читалище, заяви, че основната им цел е съхраняване на родопската песен и гайда, приобщаване на всички гайдари, обединение на гайдарите от цялата страна, поддържане на гайдарското изкуство.

„И още – да се събират тук изпълнители, да се веселят и да се помни името на Апостол Кисьов“, подчерта тя.

Откриването на събора започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на обединителя на гайдарите Апостол Кисьов в родното му място.

 След това стотици гайдари от страната, водени от родопските оркестри „101 каба гайди“ и „100 каба гайди“, преминаха в шествие до сцената.

„Днес е един голям християнски празник Кръстовден. Светият кръст е с нас от рождението до края и ни дава сили. За мен е огромна привилегия и чест на този ден да бъда тук с вас на откриването на втория национален гайдарски събор в памет на Апостол Кисьов“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

По думите му Апостол Кисьов е не само голям патриот и фолклорист, но е създал много гайдарски школи, сред които легендарните „100 каба гайди“. С изявата на този оркестър през 1861 г. на събора в Рожен се поставя началото на гайдарството в Родопите.

„Всички ние се прекланяме пред него, но искам да благодаря и на всички гайдари – малки и големи, за това, което правят. Това ни прави българи, да бъдем горди, да сме близо до корените“, каза Мелемов.

Водещ на проявата е примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова. Тя обясни, че е на събора не само защото на 75% е стойченка, а заради Апостол Кисьов, когото познава лично, и защото Родопите заслужават този събор.

„Както казва и Мария Кисьова, нека се популяризира и планината, и гайдата! Нека има гайдарите къде да се съберат без да се състезават, да посвирят, да се видят, да си поговорят“, посочи водещата.

Пред журналисти Бабаджанкова сподели, че най-милият й спомен от този виден родопски музикант е когато й разказвал как майка й и баща й се събирали в читалището, където се влюбили. А и когато си говорили с него за пчели и мед.

„Той беше пчелар, събираше и раздаваше мед. Няма случайно в това, че е събрал толкова много пчели и толкова много гайдари. Всеки гайдар е характерище. От лигльо гайдар не става. Те всички са силни характери и да успееш да събереш толкова много хора и да те слушат е изключително трудно“, обобщава водещата.

По думите й Апостол Кисьов е една велика личност, която поколенията трябва да помнят и знаят занапред.
„Колкото и малко хора да са останали тук, дори един да остане в Стойките и ми каже, че правят събитие за Апостол Кисьов – тръгвам, защото тези хора са паметта на България“, подчерта Веселина Бабаджанкова.

Гайдата е открай време символ на Родопите. И това стана с провеждането на гайдарски надсвирвания и стотици събори.

„Но вече трябва да се гони и качество като се правят такива събори. Днес ще има училище за гайди. Който има мерак, да дойде и да види какво представлява този инструмент“, отбеляза тя.

Facebook Comments