Започна работа по пътя Загражден – Белица, чакан от десетилетия

Дългоочакваното изграждане на пътя между Белица и Загражден вече е факт. Днес строителна механизация започна работа по пътя в чертите на община Баните. Утре се започва работа и по участъка част от община Лъки. Изграждането на пътя отваря нови перспективи за нашата община, съобщи кметът на Баните Милен Белчев.

Той благодари на всички, които са помогнали за реализирането на проекта.

Припомняме, че процедурата за избор на изпълнител на третокласния път, който е отчасти черен, отне на Агенция „Пътна инфраструктура“ година и три месеца без да е обжалвана. Тя бе стартирана през септември месец 2019 г. и финализирана с договор през декември миналата година. Но явно заради липса на средства, работата започна едва сега.

За изпълнител бе избрана фирмата „ИСА 2000“ ЕООД с оферта на стойност 3 406 500 лв. без ДДС. Неин ангажимент да извърши проучвателно-проектантски работи и строителството на 7,5-километров участък, който свързва областите Пловдив и Смолян  като алтернатива на второкласния път през Асеновград и Чепеларе.

Населението на Баните, Загражден, Давидково, Вълчан дол, Глогино, Рибен дол, Две тополи и др. неведнъж е организирало подписки и протести. През 2017 г. сформираха комитет „Горди загражденци“ и за два дни събраха 600 подписа в подкрепа на протестното писмо, изпратено до 11 институции.

По думите на кмета Милен Белчев апочнатата вече работа е в 1,5-километрова отсечка на територията на община Баните и се изпълнява от фирма „Трейс“. Останалият участък от 6.5 км е ангажимент на фирма „ИСА 2000“ и те почват работа от днес.

Пътят ще се уширява до нови габарити, предстои чакълиране и асфалтиране. Ще се изграждат съпътстващи съоръжения.

„В момента по него минават автомобили, но е в ужасно състояние, черен път, козя пътека. Изграждането му е дългоочаквано основно от жителите на община Баните, защото ни се скъсява пътуването до Асеновград с 60 км. По него ще минаваме напряко и се надяваме новото трасе да увеличи туристическия поток на общината като цяло“, обясни Белчев.

Facebook Comments