Стрелбище за нарезно оръжие ще прави ловна кооперация в Смилян

Стрелбище за нарезно оръжие смятат да направят от Ловно-рибарската кооперация „Лес Лов“ в Смилян. За да реализират намерението си, от задругата са подали в общината искане да изработят подробен устройствен план на имота, който е тяхна собственост.

„Историята ни се влачи с години. Ловното стрелбище е направено. Там се стреля с ловно оръжие по панички. Ние искаме да направим и коридор за нарезно оръжие. Тоест, да може да се стреля от карабини, а изискванията за тази стрелба са разстоянието от стрелеца до мишената да е минимум 140 метра. Тъй като проектът засягаше един частен имот, се наложи целият коридор да бъде изместен, за да се получи нужната дистанция“, каза Сафидин Чикуртев, който е член на УС на кооперацията.

По думите му точно заради това сега се налага препроектиране.

„Досега това стрелбище се ползва от нашите си дружинки. Колегите ходят да се позабавляват. Намерението ни е да направим лицензирано цялото стрелбище – с коридора за нарезни пушки, за да може този, който дойде със съответните разрешения, да стреля съвсем законно. Ще се стреля по мишени. За това оръжие задължително се изисква документ за разрешен отстрел, иначе няма право да носи карабина. В дъното на коридора се прави един брустер с куршумопоглъщащи материали – гуми, пясък. Когато се провежда такава стрелба, трябва да присъства инструктор, а ние имаме човек, сертифициран за целта. Сега чакаме да ни изменят проекта и да го направим“, допълни Чикуртев.

Facebook Comments