Студентка в Милано свиква сбор в Хвойна за спасение на училището

Сбор на 18-ти и 19-ти август в чепеларското село Хвойна свиква за спасение на местното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ студентката в Милано Кристияна Брънзалова. Девойката с родопски корен учи там магистратура в политехническия институт по архитектурен дизайн.

Тя е нарекла събитието „Архитектурно- фолклорна благотворителна инициатива“ и е избрала за негово мото „Камък върху камък ще остане“.

Кристияна Брънзалова

„Знам, много засукано звучи, а всъщност е много просто. Аз съм студентка в чужбина и толкова обичам родината си, че каквото и да направя, все натам ме влече. Затова реших да направя голям сбор в село Хвойна, който да обедини двете неща в живота ми – архитектурата и българският фолклор. Така се роди идеята за събитието „Камък върху камък ще остане“, казва Кристияна.

Така изглежда училището

Във фолклорното събитие, в което ще вземат участие групи по народни танци от България и чужбина, в това число домакините от клуб „Жарава“ и група по народни танци „Нашенци“ от Милано. Ще се играят автентични родопски хорá.

През това време в сградата на училището ще бъде подготвена експозиции с архитектурна тематика, една от които е дипломната й работа. Тя е съсредоточена именно върху сградата на училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Там тя ще подреди архивни материали, карти, снимки, предоставени й от жители Хвойна, родопчани. 

„Всичко това ще бъде направено с цел събиране на средства за належащи ремонти по сградата на училището, за да може то да заживее нов живот“, казва Кристияна.

Със свои изпълнения ще участва младата надежда на родния фолклор Здравко Мандаджиев. 

Събитието започва от 19 часа на 18-ти август в двора на училището.

Facebook Comments