Студентското общежитие в Смолян става изолатор

Военнослужещи от 101-ви алпийски полк – Смолян помогнаха за преоборудването на етаж от бившето студентско общежитие за настаняване, при необходимост, на граждани, поставени под карантина, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военнослужещите превозиха легла, дюшеци, одеяла, възглавници, чаршафи и калъфки от ученическото общежитие в Смолян, с които оборудваха стаите.

Извършена бе и дезинфекция на помещенията. В работата участваха петнадесет военнослужещи под ръководството на майор Иван Троев.

Военнослужещите действаха на основание искане на областния щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян до министъра на отбраната Красимир Каракачанов, положителна резолюция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

„Идеята е още от самото начало. Има го даже в решението на областния щаб. Направихме тогава разпореждане до всички общини да осигурят места за карантина на проблемни лица, за които има съмнение, че се отклоняват от домашната карантина. Това стана още по повод първия случай – на мъжа, който се върна от Англия с психични проблеми. През цялото време на карантината беше охраняван. Той сега е в психиатрия. Създадохме възможност за лица, които нямат домашен адрес, за хора от маргинализирани групи и др. Но нека да е ясно, че тук става въпрос за хора под карантина, не говорим за доказани случаи. Няма да го ползваме за болнично лечение или за изолация на положителни случаи“, уточни областният управител Недялок Славов.

По думите му причината да ускоряват процедурата е заради още няколко подобни случая на първия.

Бившето студентско общежитие в Смолян

„Взехме легла от Петково, от изгорялото училище, оборудвахме един етаж, евентуално ако има повече такива хора, да концентрираме усилията на полицията, да ги охранява на едно място, а не всеки да е на квартира или вкъщи и там да поставят охрана“, добави Славов.

Facebook Comments