Сякаш дъжд от камъни е валял на пътя до Дяволското гърло

Сякаш дъжд от камъни е валял на пътя до известната пещера „Дяволското гърло“ край с. Триград. Вчера следобед местен жител запалил колата и потеглил от селото към близкия град Девин. Бил на пътя точно върху пещерата, когато пред него се изсипали многобройни парчета камъни – едни по-малки, други по-големи. Отломките падали със сила от отвесните скали.

На места в асфалта, където са паднали по-тежки камъни, са се образували дупки.

„Само минута по-рано ако бях избързал, всичко това щеше да е върху мен. Просто нещо ме опази и ме накара да се забавя сякаш“, казва с благодарност 28-годишният младеж.

„Това се случи към 17 часа. Пътувах към Девин. И още на първото огледало се стовариха страшно много камъни. Откъснало се беше нещо огромно отгоре и се е разпукало на парчета. Имаше три камъка с размер на пералня, които за щастие не бяха паднали точно на пътя, а малко по-встрани. Беше невъзможно да премине какъвто и да е автомобил. Над 200 метра от пътя беше непроходим. Обадих се на кмета. Той дойде, събрахме се няколко младежи и с лопати успяхме да ги поразчистим. Постоянно главите ни бяха обърнати нагоре, да не почне да падат отново, че си е страшно“, разказа  момчето.

В селото се надяват местната управа да се погрижи за скалите, като ги обруши, защото отчасти са отвесни край пътя, а от влагата през есента може да продължат да се ронят и има риск да стане нещастен инцидент.  В същото време по него ежедневно минават стотици туристи.