Заради ниския брой донори страната ни не е член на Евротрансплант

От 5-ти ноември до 5-ти декември тази година тече информационна кампания на Министерство на здравеопазването и Българския червен кръст в подкрепа на донорството. Целта й е да се увеличи броят на трансплантациите в България, едно от най-значимите постижения на медицината днес, защото връща на безнадеждния живот.

В България вече се правят най-модерните трансплантации, в същото време чакат органи 1151 човека, чийто живот зависи от благородството на дарители и съгласието на  близките им.

Липсата на донори е в световен мащаб, а ниският им брой у нас не позволява на страната да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би дало възможност да получаваме органи отвън или наши пациенти да бъдат трансплантирани в чужбина.

Да дариш органи е като кръводаряването – част от човек връща живот на друг. Прекрасно би било всеки един от нас да го осъзнае и приеме като лична кауза. Добре е да споделим мнението си с нашите близки и заявим желанието си приживе.

Ако сте сред хуманистите, приели предизвикателството, може да получите донорска карта „Да! За живот!“ от доброволците на БЧК-Смолян или я изтеглите от сайта на кампанията www.zajivot.bg.

Картата изразява съгласие за донорство в случай на безспорно доказана от медиците мозъчна смърт и няма официална стойност без съгласие на близките ви.

От РЗИ са на разположение да отговорят на въпросите ви какво е донорството, кога и при какви условия може да се случи. В знак на подкрепа на кампанията служителите на РЗИ – Смолян са взели своите карти. През следващата седмица пред сградата на инспекцията, с народна музика и танци, ще привлечем вниманието на гражданите да помислят по темата.

Източник: РЗИ – Смолян

Facebook Comments