Три деца вместо 12 от Смолян кандидастват пред Съвета на децата

При възможност за 12, каквато е квотата за област Смолян, кандидатите да станат членове на Съвета за децата са само три, съобщиха от областната администрация. Според зам.-областния управител Адриан Петров причина за това е необичайната обстановка, при която функционираха през последните месеци както образователната система, така и всички обществени сфери.

Кандидатите са три и са класирани по следния начин: Кристина Валентинова Балийска с 265 точки е на първо място;  на второ място – Мелани Любомирова Кехайова с 256 точки; на трето място – Ивана Димитрова Лазарова с 245 точки.

„Представените кандидатури отговарят на критериите, заложени в процедурата за избор на членове на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Децата са описали в своите мотивационни писма механизмите за взаимодействие с другите деца от областта. Амбициозни са и са участвали в редица инициативи, на които са реализирали свои идеи. Вярват, че със своето участие в Съвета на децата ще могат да решават проблеми, да дават идеи за подобряване на живота на младите хора, за да са щастливи и да реализират мечтите си в един свят без агресия и насилие“, информират още от областната администрация.

Кандидатурите ще бъдат изпратени за оценяване на национално ниво, като всеки един от участниците има шанс да бъде избран за член на Съвета на децата.