Три подхода към ГКПП Рудозем-Ксанти, ако отпуснат 14 млн. лева за пътя през вр. Средногорец

14 млн. лв. се предвиждат за третокласния държавен път между Рудозем и Смолян през връх Средногорец, а обезпечаването на този обект ще е от тол таксите, които ще се въведат догодина. Това става ясно от изказване на министър Петя Аврамова в Народното събрание в отговор на депутата от левицата Дора Янкова.

Припомняме, че през октомври месец Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви поръчка за изработване на технически проект за третокласния път Рудозем – Смолян през връх Средногорец, където се намира паметникът на полк. Владимир Серафимов – Освободителят на Родопите.

Паметникът на полк. Владимир Серафимов на вр. Средногорец. Автор: Коста Начев

Началото на участъка е от кръстовището с второкласния път Средногорци – Рудозем – границата с Република Гърция. Краят е новото кръстовище с Главната пътна комуникация на Смолян в кв. Райково.

Общата дължина на участъка е 22.115 км., а за проектиране са предвидени 290 000 лв. без ДДС от бюджета на АПИ. Досега е минал само първият етап за отваряне на оферти.

Ако този участък се изпълни до пускането на бъдещия ГКПП „Рудозем-Ксанти“, достъпът до него от българска страна ще бъде обезпечен през три подхода, тъй като пътищата са високопланински и често се блокират през зимата.

Снимка: Коста Начев

Единият подход е през второкласния път Смолян – Средногорци – Рудозем – ГКПП. Вторият е от Смолян през Смилян и Рудозем към граничния пункт, а третият ще е от Смолян през връх Средногорец и Рудозем до пункта.

„С въвеждането на тол системата не е заложена като приходи цялата стойност, която по принцип очакваме да получим чрез въвеждане на толове. Знаете, че през 2019 г. като определена дата за въвеждане на тол таксите е 16 август. Това означава, че половин година винетната система ще бъде в действие. В държавния бюджет са заложени приходи за шестте месеца на 2019 г., в които ще имаме тол такси и това ще бъдат

Разклонът за Смилян и за вр. Средногорец

средства в повече, които ние ще можем да използваме. В приоритизирането на обектите от Агенция „Пътна инфраструктура“ тези, които се предвиждат като приоритетни за 2019 г., голямата част от тях са третокласни пътища. Тъй като Вие сте от област Смолян, ще Ви кажа двата пътя в Смолян, които са приоритетни и са третокласни. Единият път е: Стояново – Ардино, на стойност 10 млн. 200 хил. лв. – с дължина около 20 км (пътят е в Кърджалийска област – бел. ред.), и другият е Рудозем – Смолян, около 22 км, на стойност малко над 14 млн. лв. Колегите от Агенция „Пътна инфраструктура“ са се опитали във всяка една област да приоритизират тези участъци и заедно да търсим средства – както целеви от държавния бюджет, така и със средствата на Агенцията, да успеем този план за 2019 г. да бъде реализиран така, че поетапно за няколко години да можем да рехабилитираме цялата пътна мрежа“, е посочила в Народното събрание министър Аврамова.

Преди дни АПИ стартира обществена поръчка за изработване на технически проект и за друг път в Родопите. Това е участък с дължина 11,9 км от третокласния път Лъки-Джурково – местност Здравец – местност Момина вода – местност Рожен, на чийто връх се намира Националната астрономическа обсерватория. Прогнозната стойност за проектирането е 167 000 лева без ДДС.

Facebook Comments